Fotografije Prokletija izabrane među pet naljepših na Balkanu

Fotografije Prokletija izabrane među pet naljepših na Balkanu

904
0
Podijeli

balkanski-zeleni-pojas-konkurs-1Fotografije pobjednika nacionalnog takmičenja „Balkanski Zeleni pojas” izabrane su među pet najljepših u okviru internacionalnog takmičenja za najljepše fotografije Zelenog pojasa na Balkanu.

Internacionalni žiri, sastavljen od članova borda asocijacije „Evropski Zeleni pojas” je imao težak zadatak da od 18 pobjedničkih fotografija sa nacionalnih takmičenja odabere pet najljepših na nivou Balkana. Prvo, drugo i peto mjesto su pripali pobjednicima nacionalnog takmičenja iz Grčke i Bugarske (Marija Stefaniodu, Minko Mihajlov i Leonidas Kourentis), dok su treće i peto mjesto osvojili učesnici iz Crne Gore.

Picerija i restoran

Fotografija Gavrila Kneževića, prvoplasiranog na foto takmičenju u periodu mart-jun, koje je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica je osvojila 3. mjesto, dok je drugoplasirana fotografija autora Dalibora Petrića iz Nikšića osvojila 5. mjesto.

Pobjedničke fotografije prikazuju ljepote Prespanskog jezera, Kerkinija, jezera Vegoritida i crnogorskih Prokletija.

Takmičenje je organizovano radi promocije prirodnih i kulturnih predjela Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese” na Balkanu.

Učestvovale su pobjedničke fotografije nacionalnih takmičenja iz svih zemalja Balkana koja su organizovana u periodu od marta do kraja juna. Oba takmičenja su realizovana u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa” kojeg je podržala Njemačka fondacija za zaštitu prirode (DBU).

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code