Francuski “Valgo” će za dvije godine i za 19 miliona eura ukloniti...

Francuski “Valgo” će za dvije godine i za 19 miliona eura ukloniti grit iz Brodogradilišta

6
Podijeli

Skoro 110 hiljade tona otpada od pjeskarenja brodova, koji se nalazi u Jadranskom brodogradilištu Bijela biće “izvezeno”, a taj posao obaviće fransuska kompanija “Valgo”.

Nakon što je Vlada usvojila danas Informaciju o sprovedenom Međunarodnom tenderu za izbor izvođača radova na remedijaciji tla lokacije Brodogradilišta Bijela, ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, potvrdio je na press-u da će “Valgo” ukloniti grit iz Bijele:

Picerija i restoran

– Odbaran je izvođač, kompanija “Valgo”, u proceduri koju je propisala Svjetska banka na osnovu crvene knjige Fidika . Iznos je nešto ispod 19 miliona eura i očekujemo da taj posao brzo otpočne. Ugovorom je predviđen period od 21 mjeseca da se posao završi- kazao je ministar Radulović.

Francuska kompanija je odabarana na državnom tenderu, u okviru projekta uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit Svjetske banke od 50 miliona eura.
Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj.

U konkurenciji na tenderu je bilo sedam kompanija, a Francuzi su odabrani, jer imaju iskustvo u sanaciji zagađenih lokaliteta i u proizvodnji organskog otpada u Evropi i Latinskoj Americi.

6 Komentari

  1. Ovo ispade da je ovo ciscenje ispade skuplje od ukupne imovine Brodogradilista…To ti je posao pokredes firmu,posaljes je u stecaj zbog 6 miliona(Montenegro Airlines ima preko 70 miliona duga) i na kraju se ugradis za ciscenje pod parolom ekologije…A cijeli je taj pjesak mogao biti utrosen za autoput,ali kako bi onda pojedini u PG stavili pare u dzep?

    39
  2. Bespotrebno trosenje para poreskih obveznika, jer se grit za mnogo, mnogo manje novca mogao rijesiti u okviru Crne Gore. Zagadjeno zemljiste je vec druga pric, i to se zaista ne moze zavrsiti bez izvoza. A sto cemo sa zagadjenim morskim dnom?

    34
    1

Ostavite komentar

*

code