Francuski vitez umjetnosti Igor Kordej u Herceg Novom

Francuski vitez umjetnosti Igor Kordej u Herceg Novom

1051
5
Podijeli

I treća noć u okviru jubilarnog X Hercegnovskog strip festivala protekla je sa istom energijom organizatora, učesnika i posjetilaca. U fokusu je bila izložba u galeriji “Novi, to sam ja”, Igora Kordeja.

Igor Kordej

– Kada je bio gost na prvom strip festivalu u Herceg Novom Igor je rekao da nam želi da postanemo najbolji festival na svijetu a da on postane najbolji crtač na svijetu. On nije daleko od toga. Stoga nije ni čudo što smo izabrali da u ovom prostoru bude izložba radova jednog od najvećih strip crtača sa ovih prostora, ali i jednog od najpoznatijih autora u Evropi, jer time pokazujemo naše opredjeljene da se Herceg Novi kroz umjetnost poveže sa Evropom i kao buduća prijestonica kulture vrati svoj evropski sjaj, kazao je direktor i osnivač Hercegnovskog strip festival, Nikola Ćurčin, otvarajući izložbu.
Postavka se sastoji od tabli iz Kordejeve grafičke novele u četiri sveske, ”Mi mrtvi”, koju je posljednje dvije godine radio za renomiranog francuskog izdavača Delcour.
U alternativnom toku istorije koga Kordej oslikava, Evropu je, u 15. vijeku, poharao virus koji ljude pretvara u zombije,a 500 godina kasnije, čovječanstvo predvodi razvijena civilizacija Inka, u borbi za globalnu prevlast protiv Kineza.
”Mi mrtvi” su u Francuskoj dočekani sa oduševljenjem, jer donose neke od najljepših stranica koje je Kordej ikada nacrtao. Formalno u zombi tematici, taj se strip bavi ozbiljnim temama, poput filozofije ili umjetnosti.
O Kordejevom renomeu govori i činjenica da ga je Francuska okitila ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti (Ordre des arts et des lettres) – najvećim državnim priznanjem u tim oblastima.
Igor Kordej je i globalno najpoznatiji strip crtač sa jugoslovenskih prostora. Rođen je u Zagrebu, trenutno živi i stvara u Beogradu. Već sa 18 godina bio je član umjetničke skupine ,,Novi kvadrat’’. Radio je za brojne časopise na prostoru bivše Jugoslavije. Njegovi stripovi objavljivani su širom Evrope i Južne Amerike, a kasnije i u Sjevernoj Americi, gdje je za Marvel, Dark Horse, DC Comics crtao, između ostalog, X-Mena, Tarzana i Ratove zvijezda. U Kordejevoj bibliografiji su i ,,L’Histoire secrète’’ ,,Empire’’, ,,Le coeur des batailles’’, ,,Taras Boulba’’ – neka od omiljenih i najboljih djela evropskog stripa.

Picerija i restoran

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code