Gagin povratak na more

Gagin povratak na more

957
2
Podijeli

vece posveceno nikolicu 130416Glumica Milena Dravić, supruga nedavno preminulog barda regionalnog glumišta, Dragana Nikolića nije mogla da prisustvuje sinoć u Dvorani Park, večeri posvećenoj Nikoliću, u okviru ovogodišnjeg HAPS-a. Međutim, poručila je:

– Par dana, prije nego li je otišao u takozvanu smrt, Gaga je rekao „Čim ovo prođe, čim ozdravim, idemo na more“. Ovo je dakle Gagin povratak na more, kazao je dramski pisac Stevan Koprivica, koji je govorio o Gagi zajedno sa glumicom Dubravkom Drakić, Milenom Radojević iz tivatskog Centra za kulturu i rediteljem Brankom Baletićem.

Picerija i restoran

– Pričaćemo o Gagi, glumcu, lepom Gagi sa Crvenog krsta, Draganu sa Rosa, sa kojih se presilo u Baošiće i Kostanjicu. Pričaćemo o čovjeku koji je obilježio jugoslovensku kinematografiju,ali špartajući njegovim zodijakom duž i poprijeko Boke, postajući na takav način, tajni član posade Bokonauta. Dobrošao doma Nikoliću – kazao je, Koprivica, otvarajući veče.

Nije riječ o samo velikom glumcu, već o čovjeku koji je gledao da nikog ne povrijedi i koji nikada na snimanjima nije podizao ton, već uvijek umirujuće djelovao na ljude, prisjetio se Baletić:

– Iako ga je bio glas bonvivana, Dragan Nikolić je bio filozof prirode. Otud i njegova tolika zaljubljenost u more, Rose i Adu. Do uspjeha u karijeri  nije lako došao i njegova biografija nije bila nimalo laka… Riječ je o čovjeku koji je bio uporan i veliki radnik. Kamera ga je voljela… A i kada bi imao primjedbu tokom proba, ne bi to glasno izrekao, nego prišao reditelju, usput mu došapnuo i sugerisao bolje rješenje. Pri tom, bio je beskrajno duhovit. Čitajući brojna scenarija koja su mu posljednjih godina apsolutne krize u kulturi, koja upravo zbog te krize nikada nisu doživjela filmsku ili pozorišnu realizaciju, jednom mi je kazao: “Ajde da napravimo Festival nesnimljenih filmova”, rekao je Baletić.

Radeći predstave po tekstovima Stevana Koprivice, tivatskom Centru za kulturu bila je čast da u njima igraju dvije glumačke veličine poput Dragana Nikolića i Milene Dravić, kazala je Milena Radojević. Pamti njegovu ogromnu posvećenost poslu i profesionalizam koji je svima služio za primjer, ali i ogromnu tremu pred svaki nastup, kao izraz njegovog dubokog poštovanja prema publici.

– Bio je zaljubljen u more i Boku, a Mediteran mu je bio svijetli putokaz. Dragana Nikolića većina doživljava kao vrsnog filmskog glumca, pomalo zaboravljajući koliko je bio vanserijski i vrlo angažovan pozorišni dramski glumac.

Teško prikrivajući suze glumica Dubravka Drakić je o Draganu Nikoliću pričala kao o najdivnijem i najplemenitijem pozorišnom partneru i savršenom džentlmenu.

– Pamtim njegov duboko uvažavajući odnos prema nama mladim kolegama, ali i cijeloj ekipi, od akvizitera, kostimografa do režisera.

Koprivica je publiku putem inserata proveo kroz Nikolićeve kultne filmove: „Balkan ekspres“, “Nacionalna klasa“, „Banović Strahinja“, „Bure baruta“, „Horoskop“ te predstavu „Innominato“.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code