Galerija Solidarnosti: Izložba crteža i grafika Pera Nikčevića

Galerija Solidarnosti: Izložba crteža i grafika Pera Nikčevića

655
0
Podijeli

plakat pero nikcevicIzložba crteža i grafika poznatog crnogorskog slikara Pera Nikčevića biće otvorena sjutra u Galeriji Solidarnosti u Kotoru, u organizaciji OJU “Muzeji” Kotor.

Na četrdesetak radova, u raznim tehnikama na papiru: crtežu tušem, akvarelu, gvašu, grafici i nekoliko ulja na platnu, Pero Nikčević se prvi put  pretstavlja se u Kotoru. Izloženi radovi od klasičnih tema: portret, pejzaž, akt, svijet životinja i posebno kompleksne kompozicije u kojima su ujedinjeni elementi realnosti, imaginacije i fantazije , nastali su u  u Parizu, Crnoj Gori i Banatu. Izložba je koncipirana kao “mala retrospektiva” 45-ogodišnjeg rada poznatg slikara.

Picerija i restoran

– Čula, senzacije, dodir, erotski zanos, svedenost na putenost, priroda i čovjekovo primordijalno vraćanje u prirodu, sublimirana želja za vlastitom zaštitom od spoljašnjeg svijeta, bestjelesno i iracionalno nasuprot aktuelnom, kao i dihotomije: suptilno/kruto, tradicionalno/moderno, svijetlo/tamno, lično/univerzalno – među glavnim su temama Nikčevićeve umjetnosti. Radi se o autentičnim i čvrsto građenim vizuelnim tvorevinama koje odišu posebnim erotskim senzibilitetom, poetikom američkog transcedentalizma ali i engleske metafizičke poezije, i koje traže posebni ključ za vizuelno dešifrovanje – stoji u uvodnom tekstu kataloga, a zapis je Tanje Bakić.

Pero Nikčević je rođen 1951. godine u Stubici kod Nikšića. Pedagošku akademiju, likovni odsjek završio je 1971. godine u Nikšiću, a Likovnu akademiju u Beogradu 1975. godine. U periodu 1976-1977. godine boravi u Parizu kao stipendista francuske vlade i radi zidno slikarstvo i monumentalne formate kod akademika Jeana Bertholdea. Član ULUCG postao je 1977. godine, a 1979. je na kraćem studijskom putovanju u Americi. Od 1981. do 1984.g odine živi u manastiru Reževići kod Budve, kao slikar-isposnik zatim narednih godina živi u Belgiji i Francuskoj, 1987 godine odlazi u Pariz gdje živi i danas kao profesionalni  umjetnik i član  Maison des Artes Française

Iako je ova izložba u Kotoru sigurno do sada najobuhvatnije predstavljanje Nikčevića crnogorskoj kulturnoj javnosti, ona donosi uvid u samo dio njegovog bogatog i raznovrsnog opusa, koji je prepoznat više po potpunoj posvećenosti slikarstvu i istraživanju, nego građenju karijere. Ona označava na neki način i simboličan povratak zavičajnoj Crnoj Gori i prethodi umjetnikovoj Monografiji koja će uskoro biti objavljena.

Izložba je otvrena od 20 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code