GAMAROTI: BARLETA ĆE POMOĆI DA SE HERCEG NOVOM OTVORE VRATA EVROPSKIH FONDOVA

GAMAROTI: BARLETA ĆE POMOĆI DA SE HERCEG NOVOM OTVORE VRATA EVROPSKIH FONDOVA

273
0
Podijeli

Razmjenom potpisanih povelja na svečanoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi formalizovano je bratimljenje sa italijanskim gradom Barleta.

Predstavnik te italijanske komune Đuzepeo Gamaroti kazao nam je da saradnja dva grada traje već dugo:
– Ovo prijateljstvo datira još iz sedamdesetih godina. U Barleti postoji spomenik palim partizanima. Barleta je uvijek imala posebnu naklonost prema bivšoj Jugoslaviji, a sada zemljama ex-Jugolsavije. Poslije raspada Jugoslavije prijateljstva su prekinuta, ali nastankom novih republika počela su opet da se uspostavljaju veze. Lično sam prije 20 godina prvi put došao u Herceg Novi i Crnu Goru – kaže Gamaroti.
Svakog drugog novembra predstavnici grada Barleta posjećuju spomenik palim partizanima, izgovaraju imena stradalih da bi im se na taj način odužili za slobodu, priča dalje Gamaroti.
Obnovljeno bratimljenje sa Herceg Novim znači i obnovu saradnje na kulturnom, ekonomskom, sportskom i drugim poljima za bolju budućnost i napredak za dva grada, uvjeren je Gamaroti, ali:
– Bez obzira na gledanje u budućnost ne smijemo zaboraviti prošlost. Planiramo da u Barleti dobijemo saglasnost i u našoj Skupštini za bratimljenje i da pokrenemo inicijativu i damo podršku kandidaturi Herceg Novog za evropsku prijestonicu kulture 2021. prema EU. Taj projekat će značiti otvorena vrata ka svim fondovima i valorizovaće saradnju dva grada – ističe Đuzepe Gamaroti.
On je sa Luiđi Damatom iz Udruženja gradova Evrope dogovorio sa predsjednicom opštine Natašom Aćimović i njenim saradnicima smjernice za dalju saradnju. Zaključeno je da treba ispitati sve mogućnosti za međusobno privredno povezivanje. Dva grada će raditi na jačanju ekonomske i društvene saradnje kroz brojne oblasti i aktivnosti, kao što su: promocija turizma, razmjena između škola, sportskih i rekreativnih društava, njegovanje nasljeđa i lokalne kulturne baštine, podsticanje istraživanja u vezi sa razvojem istorijskih sjećanja i lokalnih tradicija, valorizacija lokalnog umjetničkog nasljeđa.
Gosti su pozvali predsjednicu Opštine da u martu posjeti Barletu i izrazili nadu da će do tada biti realizovan neki novi program saradnje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code