Glavna nagrada za film “Igla ispod praga” u Kragujevcu

Glavna nagrada za film “Igla ispod praga” u Kragujevcu

1
Podijeli

Filmski prvijenac reditelja i scenariste Ivana Martinovića “Igla ispod praga” izborom publike osvojio je nagradu za najbolji film na Šumadija Internacional Film Festival-u. Film je prikazan u takmičarskom dijelu u kategoriji dugometražnog filma, zajedno sa još tri ostvarenja domaće kinematografije, kao i filmovima iz Njemačke, Francuske, Italije, Asutrije, Bosne i Hercegovine i dr. Jedini festivalski žiri – publika – izglasala je “Iglu ispod praga” za najbolji film prosječnom ocjenom 9,13.

igla-ispod-praga-scena-1– Zahvalan sam kragujevačkoj publici što nam je ovom nagradom dala vjetar u leđa u distribuciji i što time šalje signal bioskopima da publika voli i sofisticiraniji sadržaj, te da “Igla ispod praga” itekako ima potencijal za veliku gledanost  – izjavio je Ivan Marinović ovim povodom.

Picerija i restoran

Film “Igla ispod praga” je njegov rediteljski debi i nakon svjetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, trenutno se prikazuje u svim bioskopima u Srbiji, dok je u Crnoj Gori na repertoaru bioskopa Cineplexx Delta u Podgorici i Cadmus u Budvi.

Svjetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čovjeku sa velikim problemima, ali tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmije i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter navodi da “Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbjegavajući grube karikature i pretjerane emocije koje su često karakteristika filmova koji stižu sa Balkana”, te ističe da je film “poslastica za ljubitelje crnog humora”.

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski. Glumački ansambl pored njega čine Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code