Godina uspjeha Jadrana Carine, dostojna velikog jubileja, 90 godina postojanja

Godina uspjeha Jadrana Carine, dostojna velikog jubileja, 90 godina postojanja

2358
4
Podijeli

U 2016. godini Jadran Carine je proslavio 90 godina postojanja kluba, 90 godina tradicije i ponosa svih Novljana i Jadranaša. Jubilej je obilježen kako i dolikuje, velikim junskim međunarodnim turnirom „Trofej Jadrana“, koji je okupio četiri reprezentacije učesnice Olimpijskih igara. Plejada vaterpolo asova iz Mađarske, Španije, Hrvatske i domaćina Crne Gore prodefilovali su bazenom Jadran na Škveru, na, kako mnogi kažu, najljepšem predolimpijskom turniru. Bazen je bio popunjen do posljednjeg mjesta, a posjetioci su uživajući u vrhunskom vaterpolu današnjice, imali priliku da kroz foto i video priču na velikom zidu osjete i duh nekog prošlog vremena, nekih prošlih generacija.

trofej jadrana 10U sklopu obilježavanja 90-tog rođendana, otvorena je i nova trofejna sala kluba koja na najbolji mogući način kroz pehare, plakete i fotografije priča Jadranovu priču prožetu kroz 90 generacija njegovih plivača i vaterpolista. Otvaranje trofejne sale bila je i odlična prilika da se još jednom prigodnim plaketama klub zahvali onim najstarijima, Jadranašicama i Jadranašima, rođenim zaključno sa 1949-tom godinom. Njih dvadestdvoje evocirajući uspomene iz mladosti primili su plaketu za izuzetan doprinos uspjesima i afirmaciji kluba.

Picerija i restoran

trofejna-sala-pvk-jadran

Primat u Crnoj Gori, solidno u međunarodnom vaterpolu

U takmičarskom smislu 2016. godina je takođe godina za pamćenje, prva vaterpolo ekipa je osvojila titulu državnog prvaka za sezonu 2015/16, te KUP Crne Gore za sezonu 2016/17. Osvajanjem treće titule državnog prvaka i šeste uzastopne titule osvajača KUP-a  Jadran Carine je potvrdio apsolutni primat na domaćoj vaterpolo sceni. Na međunarodnom planu postignuti su najbolji rezultati u poslijenjih pet godina, treće mjesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, u konkurenciji naboljih klubova Hrvatske, Srbije i Crne Gore, sa nikada neizvjesnijim polufinalom na završnom turniru, te plasmanom u najboljih 12 ekipa najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja Lige Šampiona.

jadran-carine-sampion-3Sve ovo još jednom je potvrdilo da se u  Jadranu Carine  dobro radi, te da klub sa mladim snagama, pod vođstvom trenera, Vladimira Gojkovića, očekuje itekako svijetla budućnost. Mladi vaterpolisti idu stopama starijih kolega. Već četvrtu godinu Jadran Carine je najuspiješniji klub mlađih vaterpolo takmičenja na nivou države i regiona.  Mladi Jadranaši dominiraju takmičenjima Olimpijske nade, te Prvenstvom i KUP-om Crne Gore. Posebno treba istaći generaciju igrača rođenih 2003. godine, koji su kvalitet potvrdili osvajanjem prvog mjesta na međunarodnom turniru, koji je okupio najbolje ekipe tog uzrasta Hrvatske, Mađarske, Španije.

jadran-carine-sve-generacije-1

 

Plivanje opet „hvata korak“ s vaterpolom

Plivačice i plivači kluba su učestvovali na deset plivačkih takmičenja u zemlji i regionu, uz isplivane lične i državne rekorde. Posebno se ističu Jovana Terzić i Anđela Antunović. Jovana Terzić je proglašavana za najbolju plivačicu više plivačkih takmičenja, te najbolju plivačicu u Crnoj Gori. Jadran Carine je i dalje jedini klub organizator plivačkih takmičenja u Crnoj Gori.

jadran Jovana Terzić Andjela Antunović

Vaterpolisti Jadrana Carine, ili oni ponikli u ovom klubu, nosioci su igre u reprezentativnim selekcijama, na Evropskom prvenstvu u januaru 2016. u Beogradu, na kom je Crne Gora osvojila II mjesto a u timu crvenih ajkula našlo se šest igrača poniklih u hercegnovskom klubu, kao i selektor Vladimir Gojković, te dio stručnog štaba i kompletan medicinski tim. Vrlo je vjerovatno da je naš Jadran jedan od klubova koji je dao najviše učesnika na Olimpijskim igrama u Riju ovoga ljeta, srazmjerno svojoj velični i veličini grada iz kog dolazi. Pet vaterpolista u vaterpolo reprezentaciji, dobar dio stručnog štaba vaterpolo reprezentacije, plivačica Jovana Terzić i njen trener Sead Adrović, te članovi rukovodstva Saveza i COK-a, zbirom čine 14 osoba iz Jadrana na Olimpijadi. Impresivan broj i za dosta veće klubove, iz većih sredina.

 

Juniori vice šampioni svijeta

Uspjesi mladih vaterpolo selekcija su nezamislivi bez vaterpolista Jadrana Carine. Juniorsku vaterpolo reprezentaciju, vice šampiona svijeta iz 2016. godine, od 11 igrača u ekipi, po novim pravilima, činilo je pet igrača iz Jadrana Carine. Radović, Tešanović,  Ukropina, Mijušković i Banićević bili su nosioci igre juniorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Sve je potvrđeno i na svečanosti proglašenja najboljih sportista Crne Gore u 2016.godini u izboru Olimpijskog Komiteta. Najbolji sportista Crne Gore, Aleksandar Ivović, ponikao u Jadranu, najbolji mladi sportista Đuro Radović, najbolja muška ekipa vaterpolo reprezentacija, a u njoj mnoštvo Jadranaša, kako u bazenu, tako i u stručnom štabu.

vaterpolisti-prijem-jadran-270916-1a

 

Bazen na Škveru privlači strane reprezentacije i klubove

Da organizacioni uspjesi kluba prate one sportske, te da klub postiže rezultate i na drugim poljima potvrđuje i sljedeće. Zahvaljujući Jadranu i bazenu na Škveru, Herceg Novi je postao poznata destinacija za pripreme plivačkih i vaterplo ekipa. Samo ove godine Herceg Novi su posjetile reprezentacije i klubovi iz: Australije, Novog Zelanda, Japana, Gruzije, Kazahstana, Italije, Mađarske, Hrvatske, Finske, Rusije i Južne Afrike.

 

Projekti i promo kampanja

Jadran je i u 2016. uspješno sprovodio projekat OH2O Polo, projekat finansiran iz sredstava IPA fondova Evropske Unije, na kome je klub inicijator, te nosilac projekta. Organizovana su tri vaterpolo kampa za po 85-toro vaterpolista, trodnevni seminar vaterpolo trenera, međunarodna konferencije lokalnih samouprava o politici za mlade i sport. Plivači vaterpolo klub Jadran Carine i njegov vaterpolista Stefan Vidović su i u ovoj godini promoteri kampanje UNDP-a i Centra za održivi razvoj, promocije nisko karbonskog turizma, to jeste smanjenja emisije CO2. Kroz ovu kampanju, te apliciranjem na ovom projektu obezbijeđen je dio novih LED reflektora u vrijednosti od 15.000 €, koji otvaranjem bazena u aprilu 2017. treba da zasijaju, a svojom ekifasnošću smanje potrošnju elektične energije, samim tim i emisiju CO2.

Na početku ljetnje sezone za potrebe članova kluba, ali ne samo njih već za sve bicikliste, Jadran Carine je, uz saglasnost Morskog dobra i resornog Sekretarijata Opštine Herceg Novi, napravio prvu stanicu za parking bicikla u gradu. Kako bi Jadran kao brend bio prisutniji, te njegovo ime i slava se daleko čuli u  jubularnoj godini, u saradnji sa brendom sportske opreme Delfina, napravljen je katalog vaterpolo i plivačke opreme ovog brenda. U njemu su vaterpolisti, plivači i treneri kluba modeli u klupskoj opremi. Ovaj katalog se od juna 2016. distribuira svim stalnim i potencijalnim klijentima na svim kontinentima, što predstavlja odličnu reklamu za klub i gard.

delfina foto 11Nakon svega jasno je da  je 2016. bila godina dostojna velikog jubileja, te da Jadran Carine u Novu 2017. godinu ulazi organizovanije nego ikada, sa novim trofejima u novoj Sali, sigurno plivajući ka novom jubileju – vijeku postojanja.

4 Komentari

  1. Ovaj klub je ponos Herceg novog.Posebno je za respekt rad sa mladima koji su budućnost ovog najuspješnijeg sportskog kolektiva.Čestitamo igračima vrunskim trenerima i sposobnoj Upravi kluba.
    0    0

Ostavite komentar

*

code