Građanski savez: Kazna opozicionarima bez osnova

Građanski savez: Kazna opozicionarima bez osnova

1568
7
Podijeli

images_slike_logo_gradjanski_savez_logoOdluka o kažnjavanju 10 odbornika opozicije u Herceg Novom donijeta je na Skupštini 7. juna bez ikakavog zakonskog osnova, tvrdi u saopštenju predsjendica Kluba odbornika Građanskog saveza, Jovana Šijačić. Ona od predsjednika Skupštine Andrije Radmana zahtijeva da u roku od 25 dana predloži Skupštini povlačenje te odluke. U suprotnom, pokrenuće upravni spor.
– Ukoliko odbornicima opozicije ne bude isplaćena pripadajuća naknada, pokrenućemo parnični postupak, pred nadležnim sudom kojim ćemo zahtjevati isplatu – upozorava Jovana Šijačić.
U obraćanju predsjedniku Skupštine, Andriji Radmanu ona podsjeća da je odluka donijeta zbog njihovog odbijanja da se izjasne prilikom glasanja u dva slučaja, po Radmanovoj subjektivnoj ocjeni da su izavali poremećaj reda na sjednici.
– Izrečene kazne su bile bez ikakvog zakonskog i pravnog osnova, novčane, oduzimanjem jednomjesečne naknade, koju odbornici primaju kao nadomjestak za utrošeno vrijeme i prateće troškove vezane za vršenje odborničke funkcije. Da ste Vi i oni koji su vas podržali, prelistali Poslovnik o radu Skupštine i pročitali odredbe o održavanju reda na sjednici, utvrdili biste da tamo nije predviđena vrsta novčane sankcije. Jasno je rečeno, da predsjednik Skupštine u interesu održavanja reda na sjednici može izreći: opomenu, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice i to ove dvije posljednje sankcije tek pošto dva puta opomene nedisciplinovanog odbornika – navodi, pored ostalog, Šijačićka.
Ponašanje ispoljeno kroz donijetu odluku, prema Jovani Šijačić, ne vrijeđa samo dostojanstvo kažnjenih i birača koji stoje iza njih, već ozbiljno narušava civilizacijski ugled opštine Herceg Novi i Crne Gore, a uz to i neposredno podriva nastojanje Crne Gore, da se ispune uslovi iz poglavlja 23. i 24. na njenom ulasku u EU, tvrdi ona.
Iz Građanskog saveza ukazuju i da Radman naglo prekida raspravu u slučajevima kada  za opredjeljenje odbornika nedostaje niz nerazjašnjenih okolnosti. Navode primjer Javne ustanove “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju” i Turističke organizacije Herceg Novi.
– U slučaju Turističke organizacije, kroz raspravu se pojavila nesporna činjenica da je lice koje je imenovano u upravljački sastav ove organizacije u ime opštine, znači sa ciljem da štiti javni intetres, od januara mjeseca imenovano u isti sastav u ime asocijacije koja okuplja privatne preduzetnike u turizmu, znači da štiti privatni interes. Zar u ovakvoj situaciji ne postoji sukob interesa i da li je dovoljno da se Skupština glasanjem o razrješenju ne opredijeli i po pitanju odgovornosti ovog lica? Zašto blagovremeno nije zatražio ostavku funkcije koju mu je povjerila opština i da se ocjeni kako je zastupao javni interes dok je funkcionisao u ime dvije grupacije sa različitim interesnim nastojanjima? Vi o tome nijeste dozvolili raspravu, već ste zahtjevali da se glasa o razrješenju bez daljeg komentara – ukazuje Jovana Šijačić.

7 Komentari

  1. Presmijesni ste ! Zalite se na odluku koja treba da doprinese djecijem domu , pa sve i da jeste u pravu , jadno je… Nadam se da ce Radman donijeti odluku da se kazna povlaci , a nakon toga da iznese saopstenje da se odbornici vladajuce koalicije odricu nadoknada za ovaj mjesec u korist djecijeg doma ili za Ivu Bijelic kako stoji u komentaru Zeljka… Pa nek se crvene … P.S. Iskreno vjerujem da se cak i Danijela i Obrad ne bune s ovom odlukom na koju se obrusava Spiro Vukovic preko Jovane kako bi dokazao njegovu velicinu u pravu…Spiro , vi ste dokazani pravnik , doktor nauka, nema potrebe da se dokazujete , posebno ne na ovakav nacin , nekad treba imat granicu…

  2. Gospodjice Sijacic, a i ostali odbornici: mogli ste predloziti da se vasa jedna, mjesecna odbornicka naknada, uplati na ziro racun za lijecenje nase male novljanke Ive Bijelic.Bilo bi ljudski i humano.Ne kazem da mozda mnogi od vas mozda vec nisu pomogli, novcano, koliko ste mogli, ali ovo bi bio fini ljudski i humani gest.Njoj i njenoj porodici bi znacilo!

  3. Opet se gerijatrija igra pravnika hahahahaha… Pitam malu kojoj je ovo prvi posao u životu đe su na zasjedanjima pa da traže pare NAŠE pare jer im mi davamo plate mi građani!! Svaki put kada se pomisli da su dotakli dno oni nas iznenade! P. S molim da saopštenja piše neko pismen ima đece koja čitaju….

  4. Radman je zaduzen da cuva DRK-ovce i to mu je trenutno profitabilno ali je dugorocno na setu DPS.
    Slobo Kruso vodi mnogo bolju i korektniju politiku DPS-a.

Ostavite komentar

*

code