Građanski savez: Tražićemo da se oslobodi kabinet predsjednika za Gojkovića, ili nove...

Građanski savez: Tražićemo da se oslobodi kabinet predsjednika za Gojkovića, ili nove izbore

3902
27
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

gradjanski savez press 0903Presudu Upravnog suda kojom se uvažava tužba Građanskog saveza i poništava prošlogodišnja odluka SO Herceg Novi o smjeni Nikole Nikše Gojkovića sa mjesta predsjednika opštine u toj političkoj grupaciji tumače tako što smatraju da je Nikola-Nikša Gojković, legitimni predsjednik Opštine. On je to svojstvo, kako navode, imao sve od dana izbora na predsjedničku funkciju, ali mu je, nezakonitim i neodgovornim postupkom, većinske-vladajuće strukture odbornika u Skupštini opštine, bilo onemogućeno, da tu funkciju obavlja.
Ukazuju i na poništenu odluku Skupštine prilikom izbora Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine, nakoin čega je ona drugi put izabrana na to mjesto. Oni tvrde da je Opština u pravnom haosu jer jer riječ o „jednovremenom postojanju dva predsjednika, na jedno radno mjesto“.
– Ne samo, da se taj haos, za koji se ne može naći adekvatan primjer, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem okruženju, dogodio, već je nametnuo i niz drugih problema, od kojih je najvažniji kakva je pravna validnost odluka, koje su donošene u ime predsjednika Opštine, u vremenu kada je Nikša Gojković, na nezakonit način bio onemogućen, da vrši ovu dužnost, ako se zna, da poništenje Odluke o njegovom razrješenju ima dejstvo od dana kada je osporena odluka donijeta, jer se smatra da i nije postojala – saopštavaju iz GS.
Oni dalje tvrde da brojnost učinjenih propusta i ozbiljnost njihovih štetnih posljedica, ne može se pripisati slučaju ili neznanju, već isključivo zloj namjeri. Ta namjera je motivisana nastojanjem, da se sačuva vlast i obezbjede privilegije i lični interesi u DPS-u i Izboru.
– Poništene odluke ozbiljno su dovele u pitanje njihovu sposobnost, da odgovorno i savjesno vrše svoje odborničke dužnosti, već je srozan i ugled Skupštine, kao institucije, a predsjednička funkcija u Opštini izložena porugi – navode iz GS.
Oni sumnjaju da će vlast uvidjeti da je jedino rješenje da sami sebi skrate mandat:
– Zato ćemo insistirati kod nadležnih organa koji se staraju o načinu rada lokalnih samouprava, a to je predsjednik države, Vlada i MUP, odnosno njegov državni sekretar za lokalnu samoupravu, da zbog ovakvih propusta u radu Skupštine Opštine Herceg Novi preduzmu mjere kako bi se ovom odborničkom sastavu onemogućilo da dalje vrši vlast.
Takođe insistiramo od zakonodavne vlasti da ne sprječava izvršne odluke Suda i da tu odluku Upravnog suda izvrši – saopštili su iz GS.
Predsjednik GS, Nikola Gojković kazao je novinarima da je još juče uputio zahtjev predsjedniku Skupštine opštine da postupi po presudi Suda. Šta on znači objasnila je generalna sekretarka GS, dr Tamara Vujović:
– Presuda Upravnog suda obavezuje strane na izvršenje. Nikola Gojković je legalni i legitimni predsjednik opštine. Predsjednik Skupštine opštine, kome je upućen zahtjev, je dužan, da bez odlaganja, a najviše u roku od 30 dana izvrši presudu Upravnog suda. Mi zahtjevamo da se omogući vršenje funkcije gradonačelniku, odnosno da se ne sprječava izvršenje odluke Upravnog suda.
Ukoliko se ne bude ispoštovala presuda, što Gojkovića ne bi iznenadilo, on je najavio dalju borbu pravnim sredstvima:
– Nećemo koristiti nikakvu silu, ali obartićemo se nadležnim isnititucijama i tražiti satisfakciju. Čekamo da u Službenom listu izađe odluka Skupštine o novom ponovljenom izboru Nataše Aćimović, odmah ćemo se opet obratiti Upravnom sudu sa istim zahtjevom da je njen reizbor uslijedio i zbog istih pravnih manjkavosti.
U GS smatraju da zbog svih propusta neko treba moralno i pravno da odgovara, jer se Skupština ne rukovodi zakonom, što nikome ne služi na čast.
– Insistiraćemo na skraćenju mandata Skupštini. Više ne postoji mogućnost koalicije sa DPS-om, nakon reizbora Nataše Aćimović, a bili smo otvoreni za saradnju – poručio je Gojković.

27 Komentari

 1. Ovo sto se desava u Opstini Herceg Novi,je kao u rijalitiju.Da ostane Natasa,u kuci velilog brata…pozovite SO.Da ostane Nikola u kuci velikog brata…pozovite USud.Za to vrijeme,dok narod glasa po portalima,prodala se Banja,u Bijelu stize Mank,a i sagradi se hotel u Bijelu ,koji jos nema dozvolu.Tako je to Dzordz Orvel i predskazao.Narode,probudi se
  0  0
 2. Pravo polako dolazi do svakog gradjanina Crne Gore,zvao se on Pero ili Nikola.Polako radi SDT,pomalo Agencija za sprjecavanje korupcije,polagano se oslobadjaju Sudovi.Sporo ali dostizno,ide ova drzava gdje treba.A to je Evropa.Nema vise,nazove te ,,neko odozgo,,a ti izvrsavas!!Bravo za uporne!!Pomalo,al idemoooo
  0  0
 3. Predhodna vlast je imala 5 podpredsjednika..
  Ovi dva predsjednika..šta li mas kulale čeka na iduće izbore..e kuku nama..oni se rotiraju i pune džepove dok mi glasamo…luđaci…
  0  0
 4. Iz ovog saopštenja GS, zadnja rečenica opisuje značenje vašeg osnivanja. Vi ste bili (ili ste možda još) plan B DPSa. Pokazalii ste da ste se okupili iz čistog interesa. Takodje, niste ništa drugo nego Izbor. Javna tajna je da je DPS čekao vas, i još jednog odbornika, kako bi imao novu vlast. Ali Duško je ipak dokazao da je zeru ispred vas. Uostalom, koja je razlika izmedu Duška, Nataše, Maka i ostalih i Nikše,Tamare i ostalih? Nema razlike. Izbor je osnovao DPS da bi se konačno dokopao vlasti posle 15 god. Ali, na prvim izborima, vidjecete, da su i Izbor i GS istorija. Jer Novljane možete samo 1 prevariti!!!
  0  0
 5. Sve sami dps. 100 puta ih zezne i oni opet trce u zagrljaj dps. Cime su vas fascinirali da mi je znat posto su sve unistili zadnjih 25god ili je to stari dogovor Nikse i njih ali Dusko ima vise odbornika ??
  0  0
 6. Niksa bravo za zadnju recenicu. Nikad sa Dps. Oni su upropastili ekonomiju ove drzave. Sve prodali i pozatvarali. Nema nam srece dok je dps. Svi protiv dps!!!!
  0  0
 7. u svako slucaju mora se posovat vasa odgovorna borba protiv bezakonja, istoriju pisete, analiicari uveliko prate desavanja i ocekuje se reagovanje medjunarodnih institucija i strucne javnosti, primjer se djelovanja opozicije u modernom drustvu, ostali ugledajte se imae na koga!
  0  0
 8. Uradi Nikša nešto u skladu sa svojim predizbornim obecanjima,a to je izbori i samo izbori. Batali se saradnje s njima,jer nisi to obećavao građanima.
  0  0
 9. Odluke Upravnog suda su izvršne. Preduzimanje pravnih ljekova znači ne sprečava izvršenje tako da je Nikša po automatizmu predsjednik a Nataša to više nije. DPS može da odugovlači ali MUP, odnosno njegova inspekcija mora da postupi po nalogu za inspekcijski pregled jer je Predsjednik Opštine izvršna vlast. Predsjednik Skupštine nema dodirnih tačaka sa izvršnom vlašću i to su Zakon i Statut i Pollovnik jasno definisali. ovo što se u SO HN dešava nije viđeno i sigurno nije razlog opšte-društveno dobro! To već svi vide!
  0  0

Ostavite komentar

*

code