Gradska kafana: Na jednom mjestu vrhunski vinari i proizvođači hrane

Gradska kafana: Na jednom mjestu vrhunski vinari i proizvođači hrane

4160
3
Podijeli

Počeo je treći festival vina i gastronomije u hercegnovskoj Gradskoj kafani, u organizaciji kompanije Ntc d.o.o, koji je okupio 40-tak vrhunskih proizvođača iz desetak evropskih zemalja. Gradska kafana  će i sjutra biti  mjesto susretanja predstavnika čuvenih vinarija i  proizvođača hrane, sa domaćim ugostiteljskim i turističkim poslenicima, ali i svim zainteresovanim posjetiocima.

Uz vrhunska vina demonstrirani  su i delikatesni prozvodi, sirevi, pršute, maslinovo ulje, ono što treba ugostiteljima od opreme uoči sezone – posuđe visokog kvaliteta i sredstva za higijenu.

Picerija i restoran

Proizvođač iz Slovenije Marjan Simčić, tvrdi da je kultura vina u porastu. Njihova vina su ekološka, posebna, kvalitetna. Raduje ga to što se već prepoznaju i u Crnoj Gori.

Autohtone sorte žilavke, blatine i vranca, proizvedene  na franscuski način, predstavlja Dženan Pekušić iz „Carskih vinograda” iz  Mostara. Objašnajva da se pretežno bave izvozom, ali sa modernom proizvodnjom . Posvećuju se čistom grožđju sa lokalnih predjela. Imali su lijepo iskustvo u Novom i prošle godine, što im je bilo i prvo predstavljanje u Crnoj Gori, pa će pokušati da osvoje i naše tržište.

I Rafael Marić, koji predstavlja vinariju „Saint hills”, sa Pelješca, već drugu godinu je na ovom festivalu i u Crnoj Gori. Vjeruje da se može probiti na naše tržište, iako je cijena njihovih vina malo visoka, ali “cijena prati kvalitet”, kaže Marić.

Teško da se može preskočiti bez degustacije  specijalna italijanska pršuta San Danijel. Italijanski predstavnici tvrde da je riječ o organskom uzgoju i proizvodnji.

–       To su italijanske svinje, samo  so i meso, koje je odstajalo  16 mjeseci-najmanje. Pršut je idealan za bijala vina, takođe i uz pivo – kaže nam italijanski zastupnik, a drugi do njega Perdazzoli Salumifiko- Mantova, predstavlja s ponosom  specijalne ukusne salame, sa sopstvenih  farmi. Prvi put su ovdje, ali su prije tri godine započeli saradnju sa komanijom NTC.

Prepoznata po distribuciji premium proizvoda, NTC kompanija  nastavlja da otkriva trendove sa svjetskog tržišta. To se pokazalo kao uspješna formula za predstavljanje Crne Gore vrhunskim proizvođačima koji ovdje nalaze svoje tržište.

  Potpredsjednik Opštine, Dragan Janković primjećuje da je sve je više učesnika, a ove godine na festivalu vina su, pored crnogorskih, predstavnici iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Njemačke, Mađarske, Češke, Francuske i Italije.

Direktor hotela Lighthouse i Gradske kafane Jovan Vukalović, kao domaćin, ističe da festival postaje evropski, na čelu sa vodećim crnogorskim brenodm “Plantažama 13.jul”

NTC Wine and Gastronomy festival u  hercegnovskoj Gradskoj kafani je događaj koji će i sjutra okupiti ljubitelje dobre hrane i vina, ali prije svega crnogorske turističke poslenike.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code