Gradska luka Herceg Novi u EU projektu DevPort – obnove starih mediteranskih...

Gradska luka Herceg Novi u EU projektu DevPort – obnove starih mediteranskih luka

1383
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

rijekagradska luka sajamU Rijeci, na sajmu projektnih prijedloga koji će biti otvoreni u sklopu Jadransko-jonskog programa 2014-2020, za privlačenje sredstava iz novih fondova u okviru programa EU, učestvovao je direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi, Vladimir Zloković, kao potencijalni partner.
U Gradskoj vijećnici Rijeke povezani su i informisani mogući kandidati za korišćenje EU sredstava iz programskog područja, među kojima i lučke uprave. Poziv za učešće hercegnovskoj Agenciji uputio je organizator, Klaster intermodal prijevoz Republike Hrvatske.
Kao domaćin sastanka, Klaster intermodalnog prijevoza nosilac je međunarodnog projekta DevPort (Development of local ports), u koji je Agencija za gazdovanje Gradskom lukom uključena od septembra 2015. godine, pa je i jedan je od kandidata za dobijanje sredstava.
Riječ je o prekograničnom projektu revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu, o čemu je Radio Jadran već informisao. On bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine. Vrijedan je 300 hiljada eura, od čega 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica.
Upravo predstavnici ovog Klastera pozvali su Agenciju da se uključi i u program ADRION – jedan je od četiri programa transnacionalne saradnje koji obuhvata osam država, među kojima je i Crna Gora.
Zloković ističe gostoljubivost i lijep prijem domaćina uz konkretne smjernice predstavnika Klastera intermodalnog prijevoza za kandidaturu Gradske luke Hreceg Novi u okviru projekta DevPort, kao i programu ADRION.
rijeka gradska luka sajam zlokovic– Predstavnici Klastera, kao nosioci navedenih programa za ovaj dio Evrope, zainteresovani su za stanje, kapacitete i infrastrukturu naše gradske luke. Veoma pozitivno su se odredili prema našem pozivu da tim povodom posjete Herceg Novi – kazao je Zloković.
ADRION je transnacionalni program saradnje EU, za koji je predviđeno više od 83,4 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i skoro 16 milijardi eura iz IPA II. Uz nacionalne doprinose ukupna vrijednost programa iznosi 118 miliona eura. Program će pružiti podršku realizaciji prioriteta „Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju“ i na taj način pobošljati privrednu, socijalnu i teritorijalnu koheziju u regiji. Cilj je poboljšanje sposobnosti regije u zaštiti prirodnih bogatstava, zatim poboljšanje administrativnih kapaciteta u regiji i bolju saobraćajna povezanost.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code