Gradska Luka na Škveru uoči glavne nautičke sezone

Gradska Luka na Škveru uoči glavne nautičke sezone

10
Podijeli

Ako je suditi po prometu od 1. maja kada je zvanično otvorena sezona sa organizovanom grupom Poljaka, u Agenciji za gazdovanje gradskom lukom očekuju dobru sezonu. Najavljuju u julu i “Yaht week” kada će u tri navrata u Gradsku luku uploviti preko 80 plovila.

Iako su najave za sezonu u Herceg Novom od početka godine dobre, izgleda da je, ipak, došlo do tzv. junske rupe. To se primjeti i po manjem broju plovilla na vezu u Gradskoj luci, mada je direktor Agencije  za gazdovanje lukom, Božo Ukropina, optimističan.

Picerija i restoran

– Imamo najave pojedinačnih dolazaka i jedrilica u čarteru. Nismo pravili pravi presjek stanja za maj, ali mislim da je to bolje stanje nego što je bilo prošle godine – ističe Ukropina.

Agencija ima nekoliko stalnih klijenata koji ostaju sa plovilima 2 do 3 mjeseca. Planirana su i tri “Yacth week-a”. Prvi je zakazan za 29. jul kada je najavljeno 26 plovila, drugi je 5. avgusta sa 39 plovila, od kojih će čak 13 biti katamarani. Najzad, 12. avgusta u Gradsku luku uploviće 28 polovila, sa vjerovatno 8 katamarana.

U Agenciji očekuju da će iza 10. juna biti postavljen turistički pult i reklamni pano, putem kojih će turisti imati potrebne informacije o znamenitostima grada. Ukropina kaže da je u kabinetu predsjednika Opštine prije par dana dogovoreno da se u realizaciju ovog projekta, osim TO Herceg Novi, uključi i Gradski muzej Mirko Komnenović i JUK Herceg fest.

– Ove godine ćemo probati da bar izreklamiramo ono što naš grad nudi i nadam se, da privučemo goste da posjete Gradski muzej i naše tvrđave. Oni koji dolaze brodovima limitirani su vremenom kad borave u našem gradu, tako da ćemo ove godine probati da iskoristimo koliko je to moguće. Za sljedeću godinu imamo potpuno drugačiji plan  kako ćemo organizaovati dolazak turističkih brodova I upakovati u cjelinu njihov boravak u gradskoj luci sa obilaskom naših znamenitosti, kao što je kuća Iva Andrića, Gradski muzej i tvrđave – ističe Ukropina.

Od nedjelje, inače, počinju i stalni dolasci izletničkih brodova.

Podsjetimo i da je Gradskoj luci namijenjeno 217 hiljada eura u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora -„Regalports“. Ukropina očekuje da će im ta sredstva za rješavanje sanitarnog čvora, ugradnju novih “pingvina-mostića” za napajanje plovila vodom i električnom energijom, kao i proširenje pristaništa motanžnim pontonima biti dodijeljena u avgustu ili septembru.

– Moraćemo ono što je planom predviđrno da uradimo sami, iz svojih sredstava i onda da naplatimo od nosioca projekta. Da bismo dobili sredstva sada ne bismo mogli počinjati poslove osim čišćenja podmorja i akvatorija Gradske luke. To bismo moralo završiti do 15. juna, jer počinje turistička sezona – objašnjava on.

Kako Ukropina kaže, postalo je nemoguće dočekivati turiste bez sanitarnog čvora, a za vrijeme boravka velike grupe poljskih nautičara u Gradskoj luci u susret su im izašli iz uprave kluba Jadran Carine, koji su ustupili svoje svlačionice i kupatilia. Najavljuje da će do kraja godine riješti ovaj dugogodišnji problem.

10 Komentari

 1. Pristaniste napraviti po svjetskom standardu, turisticku ponudu podici na visi nivo.
  Turizam i samo turizam, moze vratiti Herceg- Novi gdje je nekada bio…

  3
  4
 2. Ne bi smjelo biti 2 prazna mjesta tokom 4 mjeseca nauticke sezone. U Hrvatskoj se tesko nalazi mjesta za vezivanje. A mi jedino pristaniste od 40 vezova ne mozemo popuniti . To treba da nas sve zabrine, nesto ne radimo dobro, to je sigurno

  18
  1

Ostavite komentar

*

code