Gradska Luka spremna za sezonu, ali rekonstrukcija neophodna

Gradska Luka spremna za sezonu, ali rekonstrukcija neophodna

1584
10
Podijeli

Svih 40 vezova u Gradskoj luci na Škveru su dovedeni u red, a prva provjera je bila prihvat krstaša i učesnika tradicionalne regate „Est 105“ od Italije do Novog i Tivta.
images_slike_gradovi_hn_luka_hn_anUrađena je popravka oštećenih klupa, a Agencija za gazdovanje posjeduje WiFi signal. Tehničko rješenje kojim će se pokriti čitav akvatorij će biti uskoro realizovano, kazao je za Radio Jadran direktor Agencije, Vladimir Zloković, najavljujući uspješnu nautičku sezonu.

S obzirom da je lani bio izražen problem buke, na što su ukazivali jednako nautičari i mještani, zbog preglasne muzike iz lokala Admiral, Zloković vjeruje da će ove sezone on biti eliminisan:

Picerija i restoran

– Restoran i noćni bar Admiral raspolaže kompletnom dozvolom za rad i rješenjima za djelatnost koju obavlja. Na problem buke, kao jednog od faktora koji ugrožavaju zahtjevni ambijent za razvoj nautičkog turizma u Gradskoj luci, Agencija je ukazala više puta. Postignut je dogovor sa vlasnicima ovog restorana i Agencija je dobila garancije da će se ovaj problem u predstojećoj sezoni korigovati i značajno unaprijediti.

Za očekivati je i promjenu cjenovnika i usklađivanje  sa cjenovnicima u regionu, ali to još nije prošlo skupštinsku proceduru. Agencija posluje i svoje usluge naplaćuje po tarifama iz 2013. godine.

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_press_sezona_0109_zlokovic– Nepromijenjeni cjenovnik upravo predstavlja jedan od najvećih problema Agencije, s obzirom da nije potpun i sasvim određen, što nam umanjuje mogućnost za konkretne ponude ozbiljnim ino klijentima – ističe Zloković.

Inače, za razliku od ranijih godina, u ovoj vannautičkoj sezoni, pored domaćih korisnika na dužem vezu u Luci je i veće plovilo ino klijenta, što predstavlja određeni napredak u poslovanju Agencije. A kakvi su signali za nastavak sezone?

– Prema postojećim zahtjevima i najavama (uglavnom putem e-maila), koje Agencija dobija u posljednje vrijeme, procjena je da se može očekivati uspješna nautička sezona. O značaju ovog opštinskog turističkog resursa u nadležnim opštinskim strukturama postoji razumjevanje i pokazuju spremnost da se ova sezona dočeka i isprati na najbolji mogući način – dodaje naš sagovornik.

U očekivanju obnove

Jasno je da stara Gradska luka, čiji je kameni pristan još iz doba Austrougarske, zahtijeva obimnije popravke i obnovu, s obzirom na dugogodišnju infrastrukturnu neuređenost, urušavanje poslovanja Agencije, samim tim i nautičkog turizma u Herceg Novom. Samo lani je na 180 m dugom mulu, zabilježen pad prometa od 30 odsto. To je neophdno i ako se zna da u ovom trenutku na Mediteranu nedostaje 6000 vezova. Zato u  Agenciji dosta očekuju od međunarodnih projekata koji bi se finansirali iz evropskih fondova.

– Projekat Development of local ports “DevPort”, kao i “PortBrand” za koje je aplicirala Agencija za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. su u fazi razrade. Ona će trajati sigurno šest mjeseci. Prema posljednjim najavama partnera iz Rijeke “Klaster intermodalnog prijevoza” očekuje se pozitivan odgovor iz EU i odobravanje sredstava – kaže Zloković.

Riječ je o prekograničnom projektu revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu, vrijednom 300 hiljada eura. Od toga 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica, odnosno Luka i Opština. Projekat bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine.

10 Komentari

 1. Naplacujete 15 godina sto je Austrougarska napravila,a vi niste u stanju da napravite da valja muringe.
  Gledate na region , planirate povecanje cjena ,a sta nudite !?
  Mislim da je apsurdno , smijesno i tragicno . Postovani gospodine”DIREKTORE” morate da imate dobru osnovu da bi dizali cijene ako zelite strane nauticare. Stranih nauticara nece biti ,a vi cete domacim vlasnicima brodica dici cijene.
  Ako dobijete donaciju iz EU trebali bi da sprovodite mjere kontrole kako bi ste i nesto napravili.
  0  0
 2. U pravi cas ste izbacili ovaj clanak. Sinoc nam je sve demonstrirano kako ce biti tokom ljeta. Ziva muzika u Admiralu jacine, da se prejako cula i u park Boke. A kako li je tek nauticarima na 10 metara. Uredna dozvola za nocni klub koju je potpisao Rade B, a koju novi ne zele revidirati. Sinoc uzurpiran dio mula kojeg nazivaju donja terasa, zivo me interesuje od koga se moze iznajmiti toliki dio gradskog pristanista. Dobri moji ovo ljeto ce biti sve kao i proslo.
  0  0
 3. Da nema Admirala, luka bi bila puna brodova koji bi placali ukotvljavanje pa bi grad imao prihod od toga. Ovako, zbog buke i odvratne tehno muzike, niko normalan nece da provode noc na svom brodu u luci na Skveru!
  0  0

Ostavite komentar

*

code