Gradska muzika Herceg Novi: Ove sedmice proslava 130 godina od osnivanja

Gradska muzika Herceg Novi: Ove sedmice proslava 130 godina od osnivanja

1638
2
Podijeli

images_slike_foto_prica_gradska_muzika_djir_gradska_muzika_djir9Najstarije društvo u Herceg Novom, Gradska muzika u petak počinje s programima obilježavanja velikog jubileja – 130 godina od osnivanja. Uz podršku Herceg festa, Opštine i Turističke organizacije  biće priređena trodnevna manifestacija, sa nastupima Gradske muzike i mažoretki Herceg Novog, kao i Gradske muzike Budve, Mestne godbe Novog Mesta iz Slovenije, Glazbeno-prosvjetnog društva iz Tivta, Gradske glazbe Metković, Mjesne muzike Đenovići, Gradskog orkestra i mažoretki iz Stoca, kao i Gradske muzike Kotora.

Manifestacija će početki u petak 16. septembra, defileom Gradske muzike i mažoretki od Robne kuće na Toploj do Trga Nikole Đurkovića. Koncert klapa i vokalnih sastava iz Boke: “Castel Nuovo” , “Fortuna” i ženske vokalne grupe “Lira” iz Novoga i “Bellezza” iz Tivta biće priređen u subotu, 17. septembra od 10:30 do 12:30 časova, a prije njih Gradska muzika i mažoretke Herceg Novog prirediće mini koncert na Trgu Nikole Đurkovića.

Picerija i restoran

Centrala proslava “Koncert limenih i duvačkih orkestara iz Crne Gore i regiona” zakazana je za nedjelju 18. septembar na Kanli kuli. Program će uključiti koncerte i defilee domaćina i gostujućih orkestara i mažoretki, svečanu večeru za učesnike i nastup dubrovačke klape “Ragusa”.

gradska-muzika-hn-stolac-120916Uoči obilježavanja 130 godina od osnivanja, Gradska muzika Herceg Novi nastupila je, kao jedini predstavnik Crne Gore, u Stocu u Bosni i Hercegovini, na međunarodnom festivalu muzike “FEMUS”, koji predstavlja svojevrsni susret duvačkih ansambala.

Novljani su se publici predstavili defileom i koncertom. Pored njih, na Festivalu muzike nastupili su Limena glazba Konjuh Živnice iz BiH, Hrvatska glazba Potomje, Gradski orkestar i mažoretkinje Stolac, Gradski duhački orkestar-limena glazba Jajce, Gradska limena glazba Livno kao i rok grupa Gost.

–      Festivalu muzike prisustvovao je i norveški amasador u Bosni i Hercegovini, Jonathan Moore, koji je bio posebno impresioniran  nastupom naših muzičara zbog velikog broja djece koja danas nastupaju u Gradskoj muzici – kazala nam je kapelnica, Valentina Kulinović, dodajući da su nosili simbole-zastave Crne gore i Herceg Novog na čelu defilea.

Ambasador kraljevine Norveške posebno je bio impresioniran zastavama u koncertnom dijelu programa, jer su one bile usklađene sa crveno-bijelim uniformama muzičara i mažoretki. On je predložio jedan vid saradnje sa norveškom ambasadom u Crnoj Gori, za koju će, kako je obećao, napisati i preopruke, kazala je Kulinović.

Opština Herceg Novi finansijski je pomogla odlazak Gradske muzike na Festival muzike u Stolac.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code