GRANICU CRNE GORE S EU PREŠLO VIŠE OD 2 MILIOINA PUTNIKA

GRANICU CRNE GORE S EU PREŠLO VIŠE OD 2 MILIOINA PUTNIKA

256
0
Podijeli

I ove godine Debeli brijeg je, sa preko 2 miliona putnika i 540 hiljada vozila, najprometniji granični prelaz u Crnoj Gori. Jedan je od sedam u Boki Kotorskoj, ili jedan od četiri u Herceg Novom i predstavlja granicu Crne Gore i EU.

Tokom sezone ostvaren je najveći promet, kada je u julu granicu prešlo preko 350 hiljada, a u avgustu pola miliona putnika, što je 15 odsto više. Pamtiće se i kilometarski redovi, posebno vikendom i pored olakšica koje je Vlada omogućila za turističke autobuse. Viza nije potrebna crnogorskim državljanima za ulazak u Hrvastku, odnosno EU, ali od 1. jula stanovnici malograničnog pojasa čekaju da dvije Vlade usaglase da granicu mogu opet prelaziti s ličnom kartom.
Ništa se u propisima, putničkom i robnom prometu nije promjenilo od 1. jula kada je Hrvatska postala članica EU, ali to je dodatna obaveza za carinsku i službu granične policije, koje su imale dobre rezultate kontrola tokom godine.
Petar Radović iz granične policije kaže nam da je godinu obilježilo pronalaženje značajne količine narkotika, tuđih i falsifikovanih putnih isprava. Državljani Kosova i Albanije, njih 20-oro pokušali su da se domognu zapadnih zemalja, kaže Radović.
Šef Carinske ispostave Debeli brijeg, Dragan Perović, dodaje da je u 12 odvojenih slučajeva na Debelom brijegu zaplijenjeno skoro 600 kg narkotika, u pet slučajeva su spriječili prenošenje gotovog novca, za što su naplaćene mandatne kazne:
– Otkili smo pokušaj ilegalnog emigriranja i spriječili smo pokušaj prenošenja oružja. U bezbjednosnom aspektu smo zato i više nego zadovoljni rezultatima, kao i na polju sive ekonomije. Zaplijenili smo i oduzeli robe u vrijednosti od 28 hiljada eura, kao i jedno teretno vozilo – ističe Radović.
U radu graničnih službi dosta znači dobra međusobna saradnja, kao i sa kolegama iz Hrvatske sa prelaza Karasovići. U susret praznicima sve je intenzivniji promet na Debelom brijegu. Uoči katoličkog Božića, proteklog vikenda ovdje je evidentirano preko 22 hiljade lica i 5000 vozila. Očekuju sjutra i 31. decembra veću gužvu, jer mnogi će za Novu godinu iz Crne Gore za Dubrovnik i dalje, ali i mnogi dolaze na doček u neki od crnogorskih gradova.

Picerija i restoran

Dragan Perović

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code