GROFOVSKA PALATA IVELIĆ BIĆE ARHEOLOŠKI CENTAR

GROFOVSKA PALATA IVELIĆ BIĆE ARHEOLOŠKI CENTAR

713
0
Podijeli

palata ivelic1Dugogodišnje interesovanje Varšavskog univerziteta za osnivanjem Međunarodnog arheološko-istraživačkog centra u Risnu, u palati Ivelić, koja je bila u vlasništvu Opštine Kotor, nakon zajedničkog 13-ogodišnjeg istraživanja sa crnogorksim arheolozima je i konkretizovano. Opština Kotor ustupila je palatu Ivelić državi, odnosno Ministarstvu finansija, a Ministarstvo kulture se saglasilo, s obzirom da je ova jedina barokna palata u Risnu i kulturno dobro, da se ona ustupi Varšavskom univerzitetu radi obnove i osnivanja međunarodnog arheološko-istraživačkog centra. Na jednoj od prošlih sjednica Vlada je odlučila da palata Ivelić bude rekonstruisana sredstvima Varšavskog univerziteta od 750 hiljada eura, prema utvrđenom DUP-u Risna i izdatim konzervatorskim uslovima. Biće data na korišćenje bez naknade, za osnivanje „Međunarodnog arheološko-istraživačkog centra”. Saradnja Varšavskog univerziteta i Univerziteta Crne Gore na lokalitetima u Risnu krunisana je, inače, sporazumom prošle godine, koji je produžen do 2017. godine.

Mještani Risna i crnogorski arheolozi koji su proteklih godina s kolegama iz Poljske obavljali arheološka istraživanja na lokalitetima Risna blagonaklono gledaju na ovaj potez. vilma kovacevicTrebalo je to učiniti odavno, jer Risan, kao najveća arheološka riznica u Crnoj Gori zasluživao je da dobije Muzej ili ovakav Centar. Vođa crnogorskog arheološkog tima Vilma Kovačević, iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore za Radio Jadran kaže:
– Prije svega radujem se što će se takav arheološki potencijal, bogati risanki fundus naći na jednom mjestu gdje će moći da se obradi i prezentuje. Ovaj objekat je i ranije bio predviđen da bude Muzej grada Risna, jer to je zaista potreba, međutim, do realizacije nije došlo. Sada se ova nova sutacija donekle poklapa sa tim. U okviru ovog zdanja biće jedan izložbeni prostor i biće ostali segmenti, gdje će moći da rade, da se obučavaju i sarađuju, ne samo arheološki, nego i konzervatorski stručnjaci. U svakom slučaju, ovo je i veliki podsticaj za našu državu, koja na žalost, nema Fakultet za arheologiju – priča nam Vilma Kovačević.

Picerija i restoran

 

palata ivelic2Ona dodaje da je Risan u arheološkoj nauci više poznat i zastupljen kod stranih istraživača, a posljednjih godina Poljaci su dominantni u svojim namjerama da na lokalitetima Risna istražuju i prate civilizacijski kontinuitet, od praistorije do novijih vijekova.
bosko cukovicRišnjani nijesu uvijek prema naslijeđu pokazivali dužno poštovanje, priznaje nam i najstariji mještanin, vedri i čili 91-godišnji, Boško Ćuković, potomak velikog dobrotvora ovog kraja, Vasa Ćukovića. Palata Ivelić iz 18 vijeka devastirana je i opljačkana, najviše u periodu poslije zemljotresa, tužno nam kazuje Ćuković. Poznaje njenu istoriju, jer je, kaže, njegova porodica u kumovskim vezama sa potomkom grofa Ivelića, Vladom Ivelićem. Jedan od nasljednika, Miloš Drobnjaković je slike sa ruskim velikanima iz tzv. ruskog salona poklonio Pomorskom muzeju u Kotoru, priča nam Ćuković:
“Ova kuća je napravljena od novca kojeg je carica Katarina poslala da se da Crnogorcima za učestvovanje u ratu protiv Turaka. Grof Ivelić je brodom došao u risanski zaliv i poslao poziv Petru I, da dođe da mu se da novac i medalje. Međutim, crnogorska obavještajna služba bila je vrlo razvijena u to vrijeme i oni su doznali da je plan bio da ga grof Ivelić kidnapuje i po naređenju carice Katarine već mu je bio određen manstir u Sibiru gdje bi bio zatočen. Petar I nije došao i medalje su podijeljene gore, a pare i žito nije dao Crnogorcima. Pare je ostavio bratu da napravi palac Ivelić, a žito je prodao kroz egejska ostrva. To je istorija ove zgrade – navodi Boško Ćuković.
Ove sedmice treba da stignu poljski stručnjaci u našu zemlju i da u okviru Dana Poljske u Crnoj Gori predstave i publikaciju o Risnu. Vilma Kovačević očekuje da će njihov dolazak biti iskorišćen i za konkretan dogovor oko obnove palate Ivelić, s obzirom da već postoji i idejni projekat rekonstrukcije.
Do tada bi nadležni mogli bar da promjene pogrešan naziv na informativnoj tabli, uz magistralu u Risnu, koja upućuje prolaznike na palatu Ivetić, umjesto Ivelić.palata ivelic putokaz

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code