GRUPA GRAĐANA ZA SPAS MAMULE: DRŽAVNA ADMINISTRACIJA IZBJEGAVA ODGOVOR I OKRUGLI STO

GRUPA GRAĐANA ZA SPAS MAMULE: DRŽAVNA ADMINISTRACIJA IZBJEGAVA ODGOVOR I OKRUGLI STO

136
0
Podijeli

Za državne službenike ništa ne znači glas za spas Mamule sa više od 4000 (četiri hiljade) potpisa skupljenih potpisivanjem fizičke peticije i više od 1500 potpisanih građana na elektornskoj peticiji na Vladinom zvaničnom sajtu https://epeticije.gov.me/, saopštavaju iz Grupe za spas Mamule.

Tvrde da administracija želi da sve to obezvrijedi odlaganjem odgovora na njihove zahtjeve i svoje obaveze.
– Posljednja u nizu državnih “reakcija” je činjenica da su uveliko probili zakonski rok od 15 dana da odgovore na naš zahtjev da se na osnovu matičnih brojeva građana koji su potpisali fizički peticiju, dobiju podaci o broju ličnih karata tih građana, a u svrhu objedinjavanja fizičke i onlajn peticije. Zahtjev smo poslali 14. marta, a negativan odgovor, sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova za to, je stigao 10. aprila.
Slična stvar je i sa zakazivanjem i održavanjem “okruglog stola” na kojem bi se raspravljalo o manjkavostima važećeg tendera za Mamulu i tražilo rješenje za adekvatnu valorizaciju ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, tvrde iz ove grupe građana.
– Na inicijativu predstavnika Ministarstva turizma i održivog razvoja na sastanku sa njihovim službenicima je bilo dgovoreno da se “okrugli stol” održi 26. ili 28. marta. Nakon konstatacija sa stručnjacima koji bi sa naše strane učestvovali na toj raspravi, ustanovili smo da je 26. mart datum koji većini odgovara, a onda je iz Ministarstva rečeno da njima ne odgovara taj datum i da se rasprava mora odložiti. Novi predlog Ministarstva je bio 11. april, dok je većini stručnjaka, eventualnih učesnicika rasprave, odgovarao 9. ili 10. april. Potom nam je iz Ministarstva odgovoreno i konačno:
“S obzirom na to da će u Herceg Novom ubrzo biti izbor za predsjednika Opštine, a da bismo izbjegli političku priču oko ovog pitanja, možda je bolje da još malo sačekamo sa organizacijom okruglog stola”.
Iz Grupe za spas Mamule navode i da su pristali na okrugli stol održava u Podgorici, jer je “valjda Mamula već preseljena na teritoriju glavnog grada”.
– Ovakvim ponašanjem, smatramo, predstavnici Vlade troše vrijeme da bi građani zaboravili na Mamulu dok istekne rok kada se na bilo koji način može legalno spriječiti realizacija njihovog nelegalnog tendera za zakup tvrđave koja je zaštićeno kulturno dobro Crne Gore.
Na vanrednom zasjedanju SO Herceg Novi nakon jasne argumentacije da se u više tačaka tender ne uklapa u Studiju lokacije, lokalni parlament izglasao podršku integralnim zahtjevima grupe Glas za spas Mamule i ta je odluka objavljena u Službenom listu države Crne Gore, podsjećaju iz ove grupe. Stigla je i podrška nevladinih organizacija: Sinestezija, Expeditio, Eko Boka, Green Home, Naša akcija, Udruzenje ljubitelja Gorice, Savez Boraca 41- 45, Urban Nova, Omladinski Kulturni Centar i mnogi drugi.
– S toga se stiče utisak da će i ovoga puta službenici Vlade, umjesto građanima koji su ih birali, služiti investitorima koji žele da se Lastavica i Mamula pretvore u još jednu Arzu, Vrmac, HTP Boku, Kobilu, HTP Južni Jadran, Prvoborac – zaključuju u saopštenju Grupe građana za spas Mamule, koje je potpisao Mirko Lazarević.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code