Half Ironman St Polten – Čelična trojka novskih triatlonaca uspješna u Austriji

Half Ironman St Polten – Čelična trojka novskih triatlonaca uspješna u Austriji

2998
4
Podijeli

Članovi Triatlon kluba Herceg Novi, Predrag Petrović, Marko Butulija i Luka Čupić, na prestižnoj triatlon trci Half Ironman St Polten u Austriji, dostojno su predstvljali protekle nedjelje svoj grad i državu. Uspješno su završili trku, u kojoj je na startu bilo 2000 triatlonaca u muškoj i ženskoj kategoriji. To je ujedno i maksimalan broj učesnika koji se može prijaviti.

triatlon austrija 250516 1Kako nam pričaju, 15 dana prije starta trka je “bila rasprodata”. Sva trojica izdržali su u nizu, prvo 1.9 km plivanja, 90 km vožnje bicikla i na kraju 21 km trčanja. Luka Čupić je postigao najbolji rezulatat i u svojoj kategoriji bio je 22. Iznos startnine iznosio je čak 250 eura.

Picerija i restoran

– Dan pred trku ostavili smo bicikla u zoni koja je bila fudbalski stadion. Preko 2000 bicikala na jednom mjestu od kojih su  95% posljednja riječ tehnike i vrtoglavih vrijednosti od po preko 5000 eura. Vrijeme nas je poslužilo, iako je temperatura jezera iznosila 16 stepeni. Plivačka odijela su bila obavezna. Temperatura vazduha tokom trkačkog segmenta iznosila je 27 C u hladu – pričaju Čupić i Butulija.

triatlon austrija 250516 2“Adrenalin uoči starta se ne može opisati riječima. Svaki takmičar hvata koncentraciju uoči ulaska u jezero. Mnoštvo publike na sve strane, muzika, kamere, helikopter iznad nas, sa kojeg se uživo prenosila trka. Odbrojavanje i konačno start trke. Ove godine se prvi put radio rooling start (pojedinačan start) tako da su u većoj mjeri izbjegnuti udarci između takmičara koje karakteriše zajednički start plivanja” – ističe Čupić.

Još jedna stvar koja karakteriše i čini ovu jedinstvenu trku jeste plivanje u 2 jezera(1000m i 900m) između kojih se trči nekih 350-400m.

triatlon austrija 250516 3“Pri samom izlasku iz vode navijači na sve strane bodre sve takmičare jednako bez obzira odakle su. Biciklistički segment je takođe jedinstven. Prvih 20-ak km se vozi autoputem, koji je ovom prilikom bio zatvoren za saobraćaj, a zatim se put nastavlja uzbrdo kroz nekoliko sela. Organizator je na brifingu uoči trke posebno upozorio takmičare na jednu opasnu lakat krivinu na kojoj treba usporiti. Svake godine na njoj se povrijedi nekoliko takmičara, a tako je bilo i ove, provjereno iz prve ruke. Jedan od takmičara me je neposredno prije “te” krivine pretekao, pa zatim pritisnuo na kočnicu, ali sa zakašnjenjem, tako da je bicikl završio u bankini a on preletio preko. Hitna pomoć koja se nalazila na tom mjestu odmah mu je pritekla, a ja i ostali takmičari, koji smo se nalazili tu sa nevjericom smo produžili dalje – priča nam još uzbuđen Luka Čupić.

On je bio upoznat sa profilim staze, koja i sa tim da nakon 62 km slijedi  duže  brdo, ali nije ga zamišljao baš tako jako, 8-9%, konstantno u dužini 4 km. Na vrhu uspona nalazila se okrepa i navijači, pa su naši takmičari ubrzo taj jaki napor i disanje “na škrge” ostavili po strani i odlučno nastavili trku.

triatlon austrija 250516 4Trkački dio se sastojao iz 2 kruga od gradskog stadiona makadamom do mosta i ulasku u gradske ulice, na čijim obodima su navijači neumorno bodrili sve, kazuje dalje Luka.

“Na svakih 2.5 km nalazila se okrepa (sunđeri natopljeni vodom za rashlađivanje, koka kola, izo tonik,voda, gelovi…) koji su omogućili lakši završetak trke, jer je temperatura u hladu je iznosila 27 C, a na suncu i više. I na kraju drugog kruga trijumfalni  ulazak u cilj, gdje se svakog takmičara pojedinačno najavi zvanični spiker. Navijači na tribinama, muzika crveni tepih… Sav taj utisak odvrati misli od teških i bolnih nogu i osmjeh na licu, brzinom svjetlosti, već je tu” – priča Čupić.

Triatlonci iz Novoga oduševljeni su besprijekornom organizacijom prije, tokom i nakon trke. ”Ironman” je najveća triatlon organizacija što je još jednom i dokazala.

 

Rezultati:

Luka Čupić 4:44:01 –  22. mjesto u kategoriji 25-29 od 145 takmičara;

Predrag Petrović 5:40:57 – 165. mjesto u kategoriji 30-34 od 270 takmičara

Marko Butulija 5:56:17 – 186. mjesto u kategoriji 30-34 od 270 takmičara

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code