Halloween u Tivtu: Riva Pine ukrašena, rezbarenje bundeva na više lokacija

Halloween u Tivtu: Riva Pine ukrašena, rezbarenje bundeva na više lokacija

887
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

halloween-ilust-tvU susret 1. novembru, Halloween-u, danu Svih svetih ili Noći vještica, Turistička organizacija Tivat organizuje akciju ukrašavanja gradske rive Pine. Obezbjeđen je veliki broj bundeva koje će se rezbariti na tri lokacije, O.Š „Drago Milović“, SMŠ „Mladost“ kao i Kreativni centar Tivat.

„Ovaj praznik je samo povod, a cilj je animirati kako građane tako i posjetioce grada Tivta da izađu na Pine i uživaju u ukrašenoj rivi. Ideja nam je bila da na većem potezu, od gradske rive Pine, pa sve kroz marinu Porto Montenegro, koja je tradicionalno ukrašena na ovaj dan, napravimo prijatan ugođaj. Rivu bismo ukrašavali izrezbarenim bundevama, koje će preko noći da svijetle, i koje će uz prigodnu laganu muziku dati drugačiji pečat ljudima koji provode vrijeme na rivi“ navode iz Turističke organizacije Tivat.

Picerija i restoran

Uz estetski doživljaj je vezan i za priču o gastronomiji koju će upotpuniti Udruženje žena Tivat i od bundeva napraviti „lepezu“ proizvoda za degustaciju.

„Događaju smo dali i takmičarski karakter kako bismo stimulisali naše najmlađe, a i ove malo starije da rezbare srcem i budu najbolji u tome. Za najbolje u kategoriji do 15 i više od 15 godina, TO Tivat je obezbijedila simbolične nagrade. Bundeve će 25. oktobra biti izložene na gradskoj rivi Pine, a degustacija jela od bundeve planirana je za 11:30 istog dana. Bundeve će biti izložene sve do 31. oktobra, kada ćemo priču nastaviti sa performerima iz Zabavnog centra „Bajka“ koji će raditi facepainting na Pinama u popodnevnim časovima“ najavljuju iz TO Tivat.

U ovoj akciji učestvuju O.Š „ Drago Milović“, SMŠ „Mladost“, Dječji savez Tivta, Kreativni centar Tivat, Udruženje žena Tivta, a veliku podršku daje i  Komunalno preduzeće.

Halloween se u mnogim zemljama (Irska, SAD-a, Kanada, Portoriko, Australija, Novi Zeland, gdje je katoličko stanovništvo) obilježava u večernjim satima 31. oktobra, uoči Svih svetih. Naziva se i Noć vještica, jer su stari Kelti vjerovali da je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine, te su proslavu noć prije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su da mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Kasnije su Rimljani u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali  takođe da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Danas je to najčešće bundeva, što je veći dio svijeta gdje se obilježava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

3 Komentari

  1. u boku se to zovu tikve…
    a to sto se promovise demonski praznik je posebna prica.bolje njegujte tradicionalne manifestacije koje prilice bokeskom podneblju i folkloru nego sto kopirate ovako nesto.
    ps.raspitajte se koliko djece u sad stvarno nestane /bude oteto u toj noci i kakve sudbine zadese tu nesretnu djecu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code