Haos na Sitnici: Koloni vozila nema kraja

Haos na Sitnici: Koloni vozila nema kraja

17
Podijeli

Na graničnom prelazu Sitnica sa BIH, na ulasku u Crnu Goru, večeras kilometraske kolone, javljaju Radiju Jadran putnici, koji su već skoro dva sata „zaglavljeni“.

Uz fotografije poručuju:„Bojimo se da će neki turisti dočekati ovdje Novu godinu, jer se kolona ne pomjera i nema joj kraja. Ako se Novljani pitaju gdje su turisti, šalju pozdrav sa granice“- glasi sarkastična prednovogodišnja poruka sa ovog graničnog prelaza.

Picerija i restoran

U međuvremenu su neki ogorčeni Novljani, poslije dva sata „tapkanja u mjestu“ okrenuli auta i zaputili se preko Vilusa, ka Risnu, da bi došli do Novog.

U graničnoj policiji u Herceg Novom, kažu nam da su tri ulazne trake otvorene, da sistem kontrole funkcioniše bez zastoja, ali kapaciteti ovog graničnog prelaza su nedovoljni. I sada, kao i tokom ljeta stvaraju se kolone, nikako krivicom graničnih službi. Sitnicu koristi sve više turista iz regiona koji dolaze na more i neophodno je proširerenje i rekonstrukcija tog prelaza.

Za novogodišnje praznike su ovoga puta kolone uzrokovane i najavom da se neće tri dana naplaćivati putarina na crnogorskoj strani magistralnog puta Trebinje-Herceg Novi. Koncesionar “Univerzal monte”, besplatan prolaz svih vozila najavio je za 30. i 31. decembar, kao i 1. januar 2018. godine.

Od 2008. cijene putarine su u jednom pravcu za motocikl 1,5 euro, automobili tri eura, automobil sa prikolicom 6 eura, kombi sedam eura , autobus 12,5 i kamion sa prikolicom 18 eura.

Inače, na najprometnijem graničnom prelazu u Crnoj Gori, Debelom brijegu, sa Hrvatskom, nisu duža zadržavanja od 20-tak minuta i nema dugih kolona kao tokom katoličkog Božića, saopštili su nam u graničnoj policiji.

Drugi manji granični crnogorsko-hrvatski prelaz Kobila-Vitaljina je zatvoren zbog rekonstrukcije na hrvatskoj strani. Međutim, da li propustom Crnagoraputa, Direkcije za saobraćaj ili Opštine Herceg Novi, tek ni na magistrali, niti na lokalnom putu ka Njivicama, nema znaka da je taj prelaz zatvoren. Neobavješteni vozači iz drugih gradova do granice voze uzaludno 2.5 km i vraćaju se na prelaz Debeli brijeg.

17 Komentari

 1. Ugovor o koncesiji puta i samoj rekonstrukciji ugovarala je opština i sam predsjednik Opštinne HN bolje da ne imenujem personu koja je dobila stančić u BG a sad da država otkupi nečije smeće .Logično bi bilio da su pojedini u Spužu

  16
  6
 2. Kada idem preko granice , najvise zadrzavanje je na nasoj granici, uvijek ista prica ! Od Njemacke, italije, Slovenije Hrvatske najduze provjere , su kod nas. Par puta sam pitao policajca, sta u stvari ono rade? Kada propuste pasos kroz skener sve se vidi. Ako je sta sumnjivo stavi ga sa strane pa provjeri, nisu svi kriminalci. Nista mi nije jasno , ali ovo je sve ovako kako sam napisao !!!

  25
  2
 3. Sramota I bruka za nas grad I turizam. Odavno je trebalo rekonstruisat sve granicne prelaze jer se sve mijenja I povecava broj gostiju. A da je srece placanje putarine bi odavno bilo ukinuto jer ugovorom o koncesiji nije ispostovano nista nego im je nasa vlast (I bivsa I sadasnja) jos pravila ustupke jer kako ko dodje vidi finansisku korist od toga a narod ko sisa nek bravi placaju.

  21
  2
 4. Sinoc sam prosla tuda.Policija je pustila 8-9 automobila preko reda sto je revoltiralo ljude koji su cekali u redu.Njihovo opravdanje je bilo..pustili bismo i vas da ste pitali.Sramotno zbog ljudi koji su uredno cekali.

  30
  2
 5. Put je lose napravljen.Nijedna krivina nije izbjegnuta.Cesto je zbog vremena put opasan.Snijeg,led,magla,klizavo a niko ne reaguje.Sramota je naplacivati taj put.Kakav je auto put Sarajevo Mostar kao iz bajke 2,5 km.Zo vrijedi toliko.A za ovaj nas lomivrat uzimati novac je sramota.
  Nego moramo putovati.Obaveze ne pitaju kako.

  40
  8
  • Gužve su jer priučeni granični CG policajci nabadaju slovo po slovo.
   Iz Švedske da porodicom putujem u rodni Herceg Novi sa našim pasošem i prvi put me kontrolišu na ulazu u Sutorinu, ili gore na Sitnici.
   Nabadaju li, nabadaju, tipkaju….mašala…

   24
   1

Ostavite komentar

*

code