HERCEG NOVI 27. ČLANICA JADRANSKO-JONSKE EUROREGIJE

HERCEG NOVI 27. ČLANICA JADRANSKO-JONSKE EUROREGIJE

139
0
Podijeli

Na vanrednoj sjednici Skupštine Jadransko-jonske euroregije ove nedjelje, u Paviljonu Evropske unije na univerzalnoj izložbi Expo Milano 2015. Herceg-Novi je proglašen 27. članicom Jadransko-jonseke euroregije.

Zahtjev Opštine Herceg-Novi za članstvo jednoglasno je prihvaćen, a predsjednica opštine, Nataša Aćimović, zahvalila je učesnicima skupa na podršci i pristupanju Herecg Novog Jadransko-jonskoj euroregiji „porodici gradova, regiona i država koja predstavlja istinski forum dijaloga, razumijevanja i saradnje”.
– Članstvom Herceg-Novog u Jadransko-jonskoj euroregiji, pored Tivta, Kotora i Ulcinja, proširujemo broj lokalnih zajednica aktivno uključenih u rad ove važne organizacije i doprinosimo daljem napretku Crne Gore na putu evropskih integracija – istakla je predsjednica opštine. Na skupu u Milanu bila je i šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju, Branka Mračević.
Sjednicom na kojoj su učestvovali predstavnici regija i opština, članica Euroregije, predsjedavao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, inače potpredsjednik Euroregije.
Na Skupštini je bilo riječi o sprovođenju Jadransko-jonske strategije, uspješnosti postojećih i perspektivama novih EU fondova za zemlje članice i zemlje kandidate, kao i usklađivanju Statuta Jadransko – jonske euroregije sa novim Zakonom o organizacijama u Republici Hrvatskoj, budući da je Euroregija osnovana u Puli.
Članice Jadransko-jonske euroregije podržale su zajedničku političku deklaraciju pod nazivom ”Hrana za planetu, energija za život i regione i gradove Jadransko jonskog makroregiona” i potpisale Povelju 2015 Expo Milano.
Predstavljeni su zajednički pristupi u razvoju zasnovani na znanju, odnosno povezanosti sa istraživačkim institucijama i predloženi trening programi osmišljeni u skladu sa specifičnim potrebama lokalnih i regionalnih vlasti Jadransko-jonskog područja.
Sljedeća sjednica Skupštine najavljena je krajem godine u Dubrovniku.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code