HERCEG NOVI ČLAN EVROPSKE ASOCIJACIJE ZA LOKALNU DEMOKRATIJU

HERCEG NOVI ČLAN EVROPSKE ASOCIJACIJE ZA LOKALNU DEMOKRATIJU

137
0
Podijeli

Opština Herceg-Novi je formalno postala član ALDE – Evropske Asocijacija za lokalnu demokratiju, a 9. maja na Generalnoj skupštini u Podgorici dobila je povelju o članstvu, odnosno partnerstvu.

ALDA je organizacija posvećena promociji dobrog vladanja u lokalnoj samoupravi i učešća građana na lokalnom nivou.
Bavi se aktivnostima koje olakšavaju vezu između lokalnih vlasti i građanskog društva. Postoji već 15 godina i njihovi članovi su iz svih zemalja EU. ALDA i Agencije za lokalnu demokratiju blisko sarađuju sa Savjetom Evrope i sa institucijama Evropske unije. ALDA danas predstavlja lidera u velikim evropskim programima koji se odnose na teme učešća građana i decentralizovane saradnje.
Učešće građana u radu lokalne administracije i lokalne samouprave ALDA podržava preko lokalnih Agencija za razvoj demokratije kojih ima u svakoj zemlji. Crnogorska je u Nikšiću gdje funkcioniše od 2006. godine. Te agencije predstavljaju link između projekata na lokalnom nivou i onoga što ALDA radi u cijeloj Evropi. ALDA ima četiri sjedišta u Vićenci, Strazburu, Subotici i Skoplju, i naročito je aktivna u zemljama zapadnog Balkana.
Na Skupštini je učestvovalo 150 delegata iz svih zemalja članica. Delegatima se obratio i šef delegacije Evropske Unije Mitija Drobnič. Herceg-Novi je predstavljala potpredsjednica opštine dr Tamara Vujović.
– U razgovou sa zvaničnicima dobili smo uvjeravanja da će pomoći Opštini Herceg-Novi u razvoju svih projekata koji se odnose na teme učešća građana u radu lokalne administracije – kazala je Vujovićka. Osim naše opštine članovi ALDE su i opštine – Bijelo Polje i Ulcinj.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code