Herceg Novi članica ALDA-e, koja povezuje partnere u regionu i EU

Herceg Novi članica ALDA-e, koja povezuje partnere u regionu i EU

954
0
Podijeli

U Herceg-Novom je održan seminar za članove mreže Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju (ALDA) i partnere iz Crne Gore, koji je okupio 25 predstavnika crnogorskih opština, ALDA-e, Agencije za lokalnu demokratiju i NVO sektora.

Potpredsjednica ALDA-e i rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi, Branka Mračević, uvjerena je da će ovaj trening doprinijeti snažnijem povezivanju crnogorskih opština i civilnog sektora, sa kolegama u zemljama Evropske unije posredstvom ALDA-e.

Picerija i restoran

– To je jedna od najuspješnijih međunarodnih organizacija, pod čijim okriljem se okuplja i sarađuje preko 250 članica iz cijele Evrope. Opština Herceg Novi je članstvom u ALDA-i omogućila ubrzano povezivanje sa partnerima u regionu i EU, uz čiju podršku je ostvarila značajan uspjeh u odobrenim projektima koji se finanasiraju iz fondova Evropske unije. Vjerujem da ćemo nakon seminara dodatno osnažiti kapacitete mogućih korisnika EU fondova iz Crne Gore, jer samo tako možemo doći do željenih rezultata – kazala je Mračević.

Uskoro će se Herceg-Novom, Bijelom Polju, Nikšiću i Rožajima, u ALDA-i pridružiti i opštine Kotor, Podgorica i Ulcinj, čije pristupanje je u toku, ali i ostale zainteresovane lokalne samouprave i nevladine organizacije iz Crne Gore.

Direktor Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić, Kerim Međedović istakao je da je ALDA važan i dostupan instrument za efikasnije apliciranje na projektima, čiji rezultati treba da budu svakodnevno vidljivi. Kako je kazao, ovaj seminar će upoznati učesnike sa EU programima finansijske podrške i, nada se, doprinijeti boljoj koordinaciji nastupa prema fondovima.

Seminar je usmjeren na izgradnju kapaciteta institucija i organizacija, prenoseći veliko iskustvo ALDA-e u razvijanju i implementaciji projekata, objasnila je regionalna koordinatorka ALDA-e, Stanka Parać Damjanović. Na ovaj način gradi se kvalitetna osnova za jačanje saradnje sa članicama i potencijalnim članicama ALDA-e u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je poručila, od izuzetnog značaja je da se lokalne uprave i civilni sektor ponašaju kao partneri i tijesno sarađuju.Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju – ALDA je međunarodna organizacija osnovana 1999. godine na inicijativu i uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope. Danas broji preko 250 članica iz 40 zemalja Evrope i okruženja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code