HERCEG NOVI DOBIJA JOŠ JEDAN FILMSKI FESTIVAL – BOSIFEST

HERCEG NOVI DOBIJA JOŠ JEDAN FILMSKI FESTIVAL – BOSIFEST

159
0
Podijeli

Projekcijom 11-ominutnog filma “Lucy” o autističnoj djevojčici, koji je bio nagrađen i na Kanu, u hercegnovskoj Dvorani “Park” počela je revija od sedam dokumentarnih filmova, autora iz SAD, Kanade, Velike Britanije, Italije i Španije.

Uslijedio je film TEN TO FOUR koji govori o iskustvima slijepog čovjeka, a potom film HROMOZOM 5, koji je priča majke i njenom prihvatanju rijetke dijagnoze njene kćerke. Reviju, priređenu povodom 2. aprila Dana osoba sa autizmom, čine dokumentarna ostavrenja sa beogradskog Internacionalnog festivala filmova za osobe sa invaliditetom, “Bosifest”. Organizator je NVO “Nova šansa” iz Herceg Novog, koja ima ambiciju da zajedno sa “Bosifest”-om od iduće godine napravi regionalnu filmsku smotru.
– Ova revija ne samo da raduje, zbog uspostavljanja saradnje civilnog sektora iz Beograda i našeg grada u veoma delikatnoj, zahtjevnoj i, ipak, nedovoljno tretiranoj oblasti osoba sa invaliditetom, već nas filmskim ostvarenjima usmejrava da se bolje razumjemo – kazao je otvarajući smotru, predsjednik opštine, Dejan Mandić.
Selektor revije i direktor “Bosifesta”, Darko Ivić vjeruje da u Herceg Novom može biti osnovan regionalni festival s tematikom osoba sa invaliditetom.
– Ovo je proba da vidimo kako ljudi reaguju. Glavni cilj Bosifesta je da probudimo malo empatiju kod mlađih ljudi, da vratimo neke vrijednosti, koje smo svi po malo zaboravili. Ovo je pravi način da upoznamo mlade sa problemima osoba sa invaliditetom kroz film. Jer, kroz vizuelni pristup je mnogo bolje predstaviti problem nego na pet ili deset tribina – ističe Ivić.
Dokumentarni filmovi s tematikom života invalidnih osoba urađeni su veoma profesionalno. Ocjenjivao ih je i stručni žiri, poput Šijana, Golubovića i Mihailovića.
“Ono što je ideja “Bosifesta” jeste da zainteresujemo i NVO, kao i same osobe sa invaliditetom da se bave filmom i da naprave neku priču. Poenta je da ne mogu sami da režiraju, da budu kamermani, nego da jednostvano moraju da sarađuju sa profesionalcima” – naglašava Ivić. On je isto tako ubjeđen da je “Bosifest” namjenjen zdravim ljudima da bi shvatili značaj inkluzije.
Ovakvi fetstivali postoje u Americi, u Evropi nešto manje, ali moguće je da će revija u Herceg Novom pokrenuti kreativnost osoba sa invaliditetom i u Crnoj Gori. Samo u Herceg Novom se računa da ima oko 200 invalidnih lica. Mnoge od njih okuplja NVO “Nova šansa”, koja je dobila ovaj projekat na konkursu Ministarstva finansija za sredstva od igara na sreću. Projekat se zove “Život je film, a mi smo samo glumci” i partneri su opština Herceg Novi, Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” i “Herceg fest”.
“S obzirom da su brojne filmove uradile osobe sa invaliditetom, mislim da mogu da se maksimalno i tu iskažu, a ne samo u dizajnu i u digitalnoj štampariji koja u “Novoj šansi” zapošljava pet invalidnih osoba. Na žalost, invalidna lica budu samo pomoćni radnici, što se često dešava. Invalidna djeca poslije školovanja bivaju zatvorena, kao što nam je i autistična Lucy u filmu pokazala. To je tragično, jer se dešava da onda i ono što su znali i naučili tokom školovanja zaborave” – kaže nam Odalovićka.
Angela Murišić, koja vodi NVO Fenix Crna Gora i okuplja roditelje djece oboljele od kancera kaže da je veoma bitna podrška koju dobijaju iz NVO “Nova šansa”, kao i da svesrdno podržavaju reviju filmova”Bosifest”-a o invalidnim licima:
– Došli smo da ih podržimo, jer je ova manifestacija značajan napredak za djecu koja boluju i ovo je podstrek za svu djecu da se pridruže i krenu novim putrem. Bilo bi mi drago da se svake godine odži ova manifestacija u Herceg Novom ili u nekom drugom gradu i da traje.
Poruka festivala upućena je i nadležnim institucijama da pomognu ravnopravnom tretmanu invalidnih osoba, kao i NVO sektoru. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore daje podršku ovom projektu “Nove šanse” i svim invalidnim licima, a Blanka Marović podsjeća da su lani sproveli uspješno pilot projekat samostalnog i tajnog glasanja na izborima slijepih lica:
– Cilj je da dođemo do toga da osobe sa invaliditetom ne samo da mogu da biraju, nego i da budu birani, kao i da budu učesnici vlasti.
Gosti revije, koja će trajati još sjutra, su i Udruženja iz okruženja, iz Metkovića, kao i djeca iz Resursnog centra iz Kotora. Bosifest se već pet godina održava u Srbiji, u organizaciji Hendi Centra Koloseum, a ove godine prvi put i u našoj zemlji, u Herceg Novom. U okviru BOSIFEST-a do sada je prikazano preko 180 filmskih ostvarenja koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code