Herceg Novi domaćin Međunarodnog festivala horova: Takmičenje 13 horova

Herceg Novi domaćin Međunarodnog festivala horova: Takmičenje 13 horova

1165
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_muzicka_skola_hnNa platou ispred Muzičke škole u Starom grdau u petak će u 19:30 biti otvoren II Međunarodni festival horova. Organizuju ga NVO Fortuna, Muzička škola Herceg Novi, uz podršku TO Herceg Novi i crkvu Sv. Jeronima.

Trodnevni festival ove godine okupiće duplo više učesnika nego prošle, pa će se za nagradu “Laureat” i  500 eura, takmičiti 13 horova iz regiona, saopšteno je na današnjoj press konferenciji u Muzičkoj školi.

Picerija i restoran

Najavljeno je učešće dva hora iz Slovenije, dva iz Hrvatske, dječiji i omladinski horovi iz Srbije, dva iz Makedonije, jedan iz Bosne i Hercegovine i Ruski hor iz Bara .

Na otvaranju festivala nastupiće najstarije horsko društvo, Srpsko pjevačko društvo  “Jedinstvo” iz Kotora, pod dirigentskim rukovodstvom Mihaila Lazarevića. Uz njih, čućemo i profesore Muzičke škole Herceg Novi i hor Srednje muzičke škole iz Trebinja, sa dirigentom Milisavom Sukonjicom.

Takmičarski dan je predviđen  u subotu, 1. oktobra od 10h u crkvi Sv. Jeronima. U prijepodnevnim časovima predstaviće se dječiji i omladinski horovi – A kategorije. Istog dana u popodnevnim časovima biće održano takmičenje B – kategorije (horovi odraslih). U večernjim satima, prije  proglašenje rezultata i dodjela diploma,  na programu su revijalni nastupi Mješovitog hora “Gortinija” iz Đevđelije, Djevojačkog hora “Vile” iz Kule (Srbija) i Mješovitog hora “Šumatovac” iz Aleksinca (Srbija).

Festival se završava u nedjelju ujutru, kada će na platou ispred Muzičke Škole od 10h u revijalnom dijelu nastupiti: Vokalni ansambl Musica Viva iz Sombora, hor Sveti kralj Stefan Dečanski iz Knjaževca, Mešani mladinski zbor Veter, te Komorni zbor Krog iz Ljubljane.

Članovi žirija su najpriznatiji umjetnici, profesori muzike, dirigenti: Jasenka Ostojić Radiković – Zagreb, Sebastijan Vrhovnik – Ljubljana i Giorgio Guiott -Torino-Italija, koji je bio u žiriju i prošle godine. Počasna gošća Festivala je docent Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu i dirigentica hora “Collegium musicum”- Dragana Jovanović, koja će ujedno i otvoriti Festival.

Pobjednik prošlogodišnjeg festivala bio je Akademski hor Univerziteta Primorska iz Kopra pod dirigentskom palicom Mirka Ferlana. Festival je prošle godine uvršten u zvanični program za proslavu Dana grada, 28. oktobra.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code