HERCEG NOVI FILMSKA POZORNICA OD 1. DO 7. AVGUSTA – XXIX MONTENEGRO...

HERCEG NOVI FILMSKA POZORNICA OD 1. DO 7. AVGUSTA – XXIX MONTENEGRO FILM FESTIVAL

332
0
Podijeli

Projekcijom lauerata Kanskog festivala, francuskog filma „Dipan” sjutra veče, na Kanli kuli počeće XXIX Filmski festival Herceg Novi Montenegro Film festival.

Do 7. avgusta na pet lokacija biće prikazano 97 filmskih ostavrenja u četiri kategorije: dugometražni, dokumentarni, studentski film i selekcija festivalskih pobjednika.
O programu festivala na pressu su govorili predsjednik Opštine, Dragan Janković, direktor festivala Zoran Živković, predsjednik Savjeta festivala Stevan Koprivica i v.d. direktorica TO Bojana Blagojević.
Janković je podsjetio da se ove godine navršava 29. godina od kada je pokojni Milan Žmukić pokrenuo inicijativu da se u Herceg Novom organizuje Filmski festival i zato je potrebno uvijek spominjati njegovo ime. Festival je počeo kao festival filmske režije, kroz fazu Jugoslovenskog filmskog festivala, do onoga što je festival danas – Montenegro film festivala.
“Sve te faze bile su specifične davajući festivalu određenu dinamiku, oblik i svaki od tih djelova, kao i ukupan festival dao je nemjerljiv doprinos gradu, a i grad je dao doprinos da festival bude na nivou koji se od njega očekuje”, kazao je Janković.
No, Festival se i dalje razvija i traži svoju poziciju na polju filmske umjetnosti, dobro se pozicionira i Janković vjeruje da će on gradu i grad njemu davati maksimalno kako bismo zajedno dočekivali nove festivale i slavili neke nove jubileje.
Direktor festivala Zoran Živković istakao je da festival ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, čiji je ovogodišnji budžet 163 hiljade eura. Od toga Ministarstvo kulture participira sa 60%. Kako je dodao u sve 4 selekcije biće prikazano 97 filmskih ostvarenja, a od ove godine za sljedeću se planira uvođenje još dvije selekcije.
Festival će otovriti jedan od najznačajnijih filmskih i dramskih umjetnika, Lazar Ristovski, uz spektakularni vatromet. Voditelj manifestacije biće hercegnovski glumac, Miloš Pejović, dok će na svečanom činu otvaranja učestvovati i Mjesna muzika iz Đenovića.
Kad je riječ o medijima ovo će zasigurno biti najpraćeniji Filmski festival, budući da su snimateljske ekipe najavile dolazak iz svih bivših repuplika SFRJ, istakao je Živković, navodeći da će ovaj festival biti na tehnički mnogo većem nivou nego prethodni.
Za sve projekcije kako na tvrđavi Kanli kula i Forte Mare, tako i za selekcije dokumentarnih i studentskih filmova, iznajmili smo najsavremeniju tehniku DCP koja je trenutno najbolja u regionu, pa smo i na tom planu značajno podigli nivo festivala. Nadam da će publika i posjetioci zaista uživati”, kazao je Živković.
Predsjednik Savjeta, Stevan Koprivica potvrdio je da se festival evidentno širi sa mediteranskog na nešto što se zove argument evropskog filmskog razmišljanja:
“To jeste naš i cilj i zadatak i ambicija, jer ovako koncipiran festival stoji na liniji onoga što se u gradu dešava posljednjih mjeseci – odluke da se participira za laskavu, ne samo titulu već i obavezu Herceg Novog kao evropske prijestonice kulture. Ovaj festival je značajan argument i prilog toj orjentaciji” – ustvrdio je Koprivica.
Filmske projekcije biće organizovane i na Klincima, na vrhu Luštice, kako bi ne samo grad već i cijela Boka bila jedna filmska pozornica, što je ambicija organizatora. Jer, kako je Koprivica naveo “za ovakve manifestacije, najgora je stagnacija i zadovoljavanje onim što je već viđeno, pa se u tom smislu Festival mora širiti kvalitativno i kvantitativno”.
Uz nove ambicije ne izostaje ni poštovanje tradicije pa će tako nagrada “Milan Žmukić” ostati kao jedna od najvrijednijih na festivalu, koje dodjeljuje Direkcija pored “mimoza”. Uz to stvaraocu ili instituciji koja je najviše doprinijela razvoju festivala i filmske umjetnosti u Herceg Novog biće dodijeljena nagrada kao omaž jednom od najvećih filmskih reditelja Crne Gore i regiona – Živku Nikoliću. Ta nagrada biće dodijeljena u kategoriji dugometražnog igranog filma. On je dodao i da su od evropskih komisija za saradnju dobili poziv da participiraju u evropskom fondu za edukaciju mladih kadrova, u kojem će sljedeće godine aktivno učestvovati.
V.d. direktorica TO Bojana Blagojević kazala je da je grad prepoznao ovaj događaj kao značajan, koji može da privuče veliki broj turista. Podsjetila je i na dvije nove lokacije filmskih projekcija – kuću Iva Andrića, ali i Klince na Luštici.
“Izutetno nam je zadovoljstvo što će se filmske projekcije održati na široj teritoriji Opštine Herceg Novi, jer je to grad kulture i umjetnosti, koji je uvijek privlačio i inspirisao umjetnike, tako da ovaj festival treba proširiti i na Boku Kotorsku”, zaključila je Blagojevićka.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code