Herceg-Novi i Trebinje dogovaraju prekograničnu saradnju kroz projekte Ipa fondova

Herceg-Novi i Trebinje dogovaraju prekograničnu saradnju kroz projekte Ipa fondova

2105
5
Podijeli

sastanak hn trebinje 020316Između Herceg Novog i Trebinja postoji dobra saradnja, ali ona može biti ostvarena i kroz prekogranične projekte Crne Gore i BiH kroz projekte koji će se finansirati iz IPA fondova. Predstavnici dvije pogranične Opštine dogovorili su izradu planskog dokumenta o zajedničkom djelovanju, kao i razvojni aspekt gradova partnera.
Do sastanka oko mehanizama saradnje u Trebinju došlo je na inicijativu Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Agencije za razvoj malog i srednjeg biznisa Trebinje. Sastanku su prisustvovali predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Turističke organizacije i Sekretarijata za društvene djelatnosti Oppštine Herceg Novi. Trebinje je zastupala Agencija za razvoj MSP, predstavnici Turističke organizacije, lokalne uprave, kao i članovi PD „Vučji zub“.
Naznačene su aktivnostima kojima se mogu privući sredstva iz evropskih fondova, a trebalo bi da budu dio planskog dokumenta. Njime će biti obuhvaćena analiza postojeće situacije, definisano područje zajedničkog interesa, kao i strateški ciljevi razvoja dvije opštine. Dokument će predstavljati polaznu osnovu za prekograničnu saradnju. Učesnici sastanka su se saglasili da bi projekti iz više oblasti, zaštite životne sredine, poljoprivrede, smanjenja emisije CO2, socijalne zaštite, kao i razvoja turizma i očuvanja kulturne i prirodne baštine, bile teme kojima bi se pojačala saradnja i uspostavile „nove-stare“ veze između dvije susjedne opštine i države.
Takođe razmotrena je mogućnost trilateralne saradnje tri države, Crne Gore, BIH i Hrvatske, o čemu će biti riječi na novom sastanku. Dogovor predstvnika dvije Opštine organizovan je u prostorijama biznis inkubatora u Trebinju, koji je realizovan kroz međunarodni projekat razvoja malog i srednjeg biznisa.

5 Komentari

  1. Putarina je trenutno veća nego cijena goriva na relaciji Trebinje-Herceg Novi. To ne moze nikako biti održivo. Tražimo hitno ukidanje ili eventualno smanjenje cijene putarine!
    0    0

Ostavite komentar

*

code