Herceg Novi jača međunarodnu aktivnost i uči kako doći do sredstava EU

Herceg Novi jača međunarodnu aktivnost i uči kako doći do sredstava EU

1853
5
Podijeli

eu hnOtkako je prije skoro godinu uspostavljena Kancelarija za međunarodnu saradnju u Herceg Novom, postignuti su  dobri rezultati na polju međunarodne aktivnosti, kao i aktiviranja u međunarodnim programima i projektima.

U oblasti bilateralne saradnje obnovljeni su kontakti sa gradovima pobratimima i gradovima projateljima, gdje je za to postojala obostrana zainteresovanost (Barleta, Novo mesto, Banja Luka, Čajetina). Unapređenja je i multilateralna saradnja,  članstvom u Evropskoj asocijaciji za lokalnu demokratiju ALDI, kao i u jadransko-jonsku euroregiju, priča za Radio Jadran, šefica Kancelarije, Branka Mračević.

Picerija i restoran

– Uspjeli smo ostavriti veliki broj kontakata sa ostalim gradovima i regijama u Evropi, što svakako pozitivno utiče na prepoznavanje i afirmaciju Herceg Novog kao pouzdanog i kvalitetnog partnera i saradnika u inicijativama i projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. Zahvaljujući ostvarenim kontaktima, Opština je učestvovala u partnerskim projektnim aplikacijama na više evrospkih programa kao što su Evropa za građane, Erasmus plus, Dunavskom i Jadransko-jonskom programu – ističe Branka Mračević.

Opština Herceg Novi je uspješno prošla drugi krug evaluacije na programu donacija za osnovne potrebe stanovništva ambasade Japana u Beogradu, za nabavku manjeg specijalizovanog vatrogasnog vozila.

Jedna je od četiri opštine u Crnoj Gori, korisnice višegodišnjeg projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma i očekuje se nakon drugog kruga grant od 120.000 eura za uvođenje dekorativne LED rasvijete u Starom gradu i posebno na lokaciji Sat kule.

Kancelarija  je do sada pripremila i podnijela na finansiranje predloge više IPA projekata  i programa zajednice, Jadransko jonskog programa, kao i Trilateralnog programa saradnje Hrvatske BIH i Crne Gore. Riječ je o višemilionskom uklupnom iznosu.

 

Odobrena dva projekta

branka mracevic alda160516– U okviru progama  Evropa za građane, odobren je projekat “Dobrodošli u Evropu: integracija, inkluzija i internacionalizacija, u vrijednosti 150.000 eura. Biće održano pet seminara, od kojih će jedan biti i u Herceg-Novom. Pažnja će biti usmjerena na učešće lokalne zajednice u stvaranju međukulturnog dijaloga između učesnicika projekta, što će i biti platforma za učenje, razmjenu informacija i debatu po pitanjima vezanim za budućnost Evrope.

Partneri su Tartu (Estonija), Kaunas (Litvanija), Malme (Švedska), Pordenone (Italija) i Jivaskila (Finska) – napominje Branka Mračević.

U okviru prekograničnog programa saradnje Crna Gora-Hrvatska odobren je projekat “Otvorimo granice za nove avanture i putovanja”, vrijedan  376.742,99 eura. On se odnosi na promociju zajedničke turističke ponude prekograničnog regiona koji obuhvata Dubrovačko-neretvanska županija i Boka kotorska, kroz razvoj novih turističkih proizvoda baziranih na volontarizmu.

Ovaj projekat zajednički realizuju Opština Herceg Novi, Asocijacija za demokratski prosperitet ZID iz Crne Gore, i Asocijacija Mi-Split i Udruga putničkih turističkih agencija iz Hrvatske.

 

Problemi u aplikaciji, dobijanju i korišćenju sredstava

– Kada govorimo o uspješnosti pripremljenih aplikacija, pogotovo na programima Evropske unije, ne postoji recept koji napisanoj aplikaciji garantuje 100% uspjeh. Uspješnost cjelopkupne evaluacije zavisi od mnogo faktora, ne samo onih koji su napisani u vodičima za potencijalne aplikante. Procjenjuje se svaki od partnera u kontekstu finansijskog, kadrovskog i institucionalnog kapaciteta, politički kontekst regije ili države iz koje dolazi partner, tako da je na svima nama koji se bavimo pripremom projekata da damo sve od sebe u ispunjavanju formalnih kriterijuma kojima podliježe procjena projekta, i da se nadamo najboljem pri objavi rezultata – poručuje naša sagovornica.

Kancelarija za međunarodnu saradnju je prošle godine pokrenula održavanje više stručnih obuka i jednodnevnih radionica za predstavnike lokalne samouprave, javnih institucija i preduzeća, radi sticanja znanja i vještina u prirpemi EU projekata.

– Jačanje kapaciteta u pripremi i implementaciji je kontinuiran proces, i lično volim da, s vremena na vrijeme, obnovim materiju, posebno kada imam priliku da čujem iskustva onih koji su u predpristupnim procesima preko 20 godina. Iako su održani treninzi i seminari do sada bili namjenjeni isključivo službenicima lokalne i državne uprave sa teritorije naše Opštine – Kancelarija je do sada obavila niz informativnih sastanaka sa svim onim pojedincima i organizacijama koji su nam se obratili. Uvijek smo na raspolaganju da pružimo odgovore koji se tiču učešća na EU konkursima, kriterijumima koje potencijalni aplikanti moraju ispunjavati kao i o najboljim opcijama za određenu organizaciju koji bi joj povećale šanse za uspjeh – poručuje Branka Mračević.

 

Kotor najuspješniji u korišćenju sredstava EU

Opština Kotor, uz Opštinu Danilovgrad, ali  i pojedine opštine sa sjevera, poput Pljevalja i Bijelog Polja imaju izvrsne rezultate u korišnjenju IPA fondova iz prethodne finansijske perspektive.

– Opština Kotor, kao najuspješnija, u dva mandata je imala gradonačelnicu koja je u najvećoj mjeri doprinijela ponovnoj afirmaciji i pozicioniranju Kotora i na evropskoj i na međunarodnoj sceni. Otvorenost i razumjevanje značaja regionalnog i međunarodnog povezivanja koju je imala bivša gradonačelnica Marija Maja Ćatović dominantno je uticala na današnje rezultate Kotora i imala sam veliku  čast i zadovoljstvo da profesionalno stasavam upravo u jednom takvom okruženju – napominje Mračević.

U Herceg Novom je PVK Jadran  za sada najuspješniji, u korišćenju predpristupnih sredstava. Naša sagovornica očekuje da će uskoro krenuti i ostale gradske institucije, ustanove i javna preduzeća istim putem. Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog ima ozbiljne ambicije u povezivanju sa drugim sličnim institucijama u regionu.

 

Novljani vole italijanski

Posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju  ostvarena je odlična veza sa Zajednicom Italijana u Crnoj Gori, pa je organizovan  tromjesečni besplatan kurs italijanskog jezika, početničkog nivoa, za preko 120 polaznika najrazličitih generacija. Saradnja će biti nastavljena ove jeseni.

5 Komentari

  1. Da mi je doc do kuce,a i do drugih kuca po nasim selima,da ne lomim ovako auto,osjeco bi sesretan kao da pi.im auto putem Minhen-Berlin.Ovako sam ko zadnji jado na svijet.

  2. Gorane,nije ogromnu većinu briga što će neko drugi poginuti,jer svi misle da to neće biti baš oni.Grdno se varaju…najčešće stradaju oni koji pred nos ne gledaju,nego dignute glave,ko sam,-ja sam,lete u sjajne daljine.Vidiš kako Antun Pantun objašnjava ljudima što im nije jasno,jer vjerovatno nije odavde,pa ne zna da ođe živi jedan obični,prosti narod,kojemu je ograničen pogled tv programom i zamagljen internetom;oči više ne koristi,a ni glavu osim za izgled.

  3. Ljudima nije jasno da su medjunarodni odnosi i projekti proces i da se na tome treba dugo i istrajno raditi. Po svemu sudeci kancelarija koju vodi ova mlada gospodja je na pravom putu. Cestitam na odlicnim rezultatima u krotkom roku.

  4. TO JE PRAVA STVAR, ALI HAJDE PRVO DA SREDIMO ULICE,POCELA JE SEZONA,KOD ZELENIKE NA SRED MAGISTRALE OTVORENO JE NEKOLIKO RUPA,NIGDJE OZNAKE,NEKO CE POGINUTI !!! ZAMALO SU MOTOCIKLISTI POGINULI JUCE??!! AJDE PRVO DA URADIMO OVO PA CEMO ONDA SA EVROPOM,I JA SAM , ZA EVROPU I INTERGRACIJE!!!

Ostavite komentar

*

code