HERCEG NOVI JEDINI GRAD NA PRIMORJU KOJI NE OSTVARUJE PRIHOD OD NAUTIČKOG...

HERCEG NOVI JEDINI GRAD NA PRIMORJU KOJI NE OSTVARUJE PRIHOD OD NAUTIČKOG TURIZMA

188
0
Podijeli

U novim planskim dokumentima treba da postoji jasna viziju za Škver, jer je Herceg-Novi jedini grad na Mediteranu koji ni jednu paru ne ubira od nautičkog turizma, što je frapantno.

U narednih 3 do 7 godina, ako nešto ne preduzme lokalna samouprava EU će sigurno zabraniti ulaske kruzera u zaliv. To se već dešava u Norveškoj, a desiće se i ovdje – kazao je sekretar za prostorno planiranje Mladen Kadić, koji smatra da Herceg Novi treba da se spemi za to:
– Imam jasnu viziju za izradu Idejnog urbanističkog projektantskog rješenja za Škver i cijeli dio ispod centra grada. Kada bismo sve to uspjeli da uvežemo ovaj grad bi mogao vrlo brzo da krene u pravom smjeru i aktivira sve turističke potencijale. To je srce od koga treba krenuti.
Prioritet je rješavanje saobraćaja i parkiranja kroz grad, ali i obezbjediti da tuiristi poslije mnogo godina mogu doći autobusima i ostati sat-dva u razgledanju znamenitosti. Zato se Kadić zalaže za zadržavanje (ne parkiranje) turističkih autobusa na parkingu ispod bivšeg hotela Rudnik, onoliko koliko je potrebno turistima da izađu napolje i da prvi put nakon 40 godina direktno iz autobusa uđu u centar grada. U toku je izrada i drugih rješenja za regulaciju saobraćaja u sezoni.
Izrada Studije razvoja turizma do 2030. godine je veoma bitna za grad, ali i taj dokument ne može biti realizovan ako ga ne prepozna planski dokument. Kroz PUP bi Herceg-Novi trebalo da bude uveden i u energetski sektor, jer po planu razvoja energetike do 2025. godine u Crnoj Gori, Herceg-Novi nije prepoznat, kaže sekretar Kadić.
– Herceg Novi ima izvanredne resurse za postavljanje vjetro-elektrana i solarnih panela, jer ima preko 270 sunčanih dana.
Ovih dana biće objavljen tender za izbor obrađivača PUP-a. To je dokument za koji je bivši predsjednik opštine 2009. godine donio odluku i programski zadatak, a koji je po Zakonu trebalo da bude završen do 2012. godine, a tokom juna na javnoj raspravi biće i Nacrt Prostornog plana posebne namjene obalnog područja koji obuhvata granice teritorija svih primorskih opština u Crnoj Gori.
– Ova dva plana treba da se „sretnu” i to je ono što će predstavljati osnov razvoja grada do 2030. godine. U planu je takođe da do kraja godine krenemo u izradu nekoliko DUP-ova, jer je stanje planske dokumentacije tako da ne možemo da čekamo još godinu da PUP bude gotov. Planske dokumentacije nema, sporadična je i skoro cijeli grad je pokriven starim dokumentima kojima je istekla važnost. Stanje infrastrukture je dramatično, a posebno su veliki problemi sa kanalizacionom mrežom – istakao je sekretar Kadić, uz tvrdnju da bez planskih dokumenata nema ni strategije razvoja turizma.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code