Herceg Novi na Konferenciji gradova Evropske prijestonice kulture 2021.– 2022.

Herceg Novi na Konferenciji gradova Evropske prijestonice kulture 2021.– 2022.

1336
2
Podijeli

evropska prijestonica rumunijaU Klužu u Rumuniji proteklog vikenda priređenja je Konferencija gradova Evropske prijestonice kulture 2021.– 2022, na kojoj je savjetnica predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataša Martić predstavljala Herceg Novi. Kako je saopšteno iz opštinske press službe, razmijenjena su iskustava u fazama aplikacije za titulu Evropska prijestonica kulture 2021. godine.

Učestvovali su predstavnici drugih gradova kandidata: Kluža, Kalamata iz Grčke i Kaunasa iz Litvanije, kao i predstavnici portugalskog Gimaraeša, koji je nosio titulu Evropska prijestonica kulture 2012. godine, i italijanske Matere, zvaničnog dobitnika titule za 2019. godinu.

Picerija i restoran

Tokom trodnevne konferencije, prezentovani su razlozi kandidovanja, forme organizacije i programi svakog od pomenutih gradova. Takođe, razgovarano je o najvećim izazovima – kriterijumima projekta koje je potrebno dostići, kao što su evropska dimenzija i digitalni aspekt, odnosno kroz kreativnu upotrebu tehnologija, umrežiti gradove i institucije unutar projekta.

Istaknuto je da projekat Evropska prijestonica kulture otvara brojne mogućnosti za aktiviranje grada kao zajednice, promociju  kulturnih vrijednosti i da može značajno da doprinese poboljšanju uslova života, izradi kulturnih strategija i razvoju kreativnih industrija. Zaključak konferencije je da svaki grad treba samouvjereno da nastavi sa radom na kandidaturi.

Susret gradova kandidata i titulara projekta rezultirao je i predlozima međusobne saradnje pojedinih gradova, koji će biti precizirani u narednom periodu.

2 Komentari

  1. I dobro, pita li ko od novinara ove iz Opstine gdje je program kojim konkurisemo za Prijestonicu kulture, sta rade, za koje pare, sa kojim ljudima i dokle su stigli?
    0    0

Ostavite komentar

*

code