Herceg Novi na vinskoj mapi Crne Gore i regiona: Podrum Delić ...

Herceg Novi na vinskoj mapi Crne Gore i regiona: Podrum Delić šampion sajma u Novom Sadu

1768
7
Podijeli

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećem te vrste u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, hercegnovski vinski Podrum Delić, sa Tople III,  osvojio je veliki šampionski pehar za kvalitet vina. Predložen je i za velikog pobjednika sajma, sa 7 osvojenih medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnom i 1 bronzanom.

Pored njih, ambasador Herceg Novog bila je i vinarija Castel Savina, koja je osvojila 3 zlatne medalje, od toga dvije velike. Uspjehom hercegnovskih vinara Herceg Novi je upisan na vinsku mapu Crne Gore i regiona.

Picerija i restoran

Učešće ove dvije vinarije na  sajmu u Novom Sadu obezbijedilo je i veliki šampionski pehar za Udruženje vinara i vinogradara Crne Gore, za najbolje organizovan nastup.

Sajam okupio je 35 vinarija, odnosno proizvođača vina sa prostora ex Jugoslavije, a od toga, 17 iz Crne Gore.

Vinariji Delić ovo je bio prvi nastup na nekom sajmu tokom dvije decenije koliko vinarija postoji, priča za Radio Jadran, vd izvršnog direktora Podruma Dragiša Delić:

“Predstavili smo se sa 7 vina u tri kategorije – bijelim, roze i crnim vinima. Dva bijela vina, žilavka i šardone, osvojila su zlatne medalje, roze vino takođe zlatnu medalju za kvalitet, naše crno vino Merlot ocijenjeno je takođe zlatnom medaljom i dobio je najviše poena na cijelom sajmu. Zlatnu medalju dobio je i cabernet sauvignon, naša mješavina crnih vina dobila je srebrnu medalju, a vranac je ocijenjen srebrom”, precizirao je Delić.

Nagrade će biti dodijeljene u četvrtak, 19. maja, na sajmu, kojem će prisustvovati diplomatski predstavnici Srbije.

Dragiša Delić u svijetu medicine prepoznat je kao vrsni pulmolog, a bio je i najmlađi doktor u Crnoj Gori koji je prvi imao privatnu ordinaciju, koja i danas radi u jednom od solitera u Igalu. Ljubav prema vinu, uz uzgajanje loze i proces nastajanja “pića bogova”, najprije je pretočio u hobi. Međutim, dvije decenije brige oko vinograda u Trebinju prerasle su u posao koji sada vode njegovi sinovi, Damjan i Aleksa:

“Ja sam iz hobija kupio parcelu, odnosno vinograd u Petrovom polju, kod manastira Petropavlovskog, gdje je bila idealna antička lokacija. Vinograd se prostire na prostoru od hektara, sa 5.500 čokota vinove loze. Njegujemo 6, 7 velikih sorti – od autohtonih sorti – vranca i žilavke, preko francuskih internacionalnih sorti Cabernet, Sauvignon, Merlot, Chardonnay, a posljednjih godina imamo i bijelo, tamjaniku”, kazao je Delić.

Kako je dodao, njegova vinarija registrovana je tek godinu, pa se vina mogu naći u podrumu na Toploj III, diskontu pića na Petlji u Igalu, a obavezan su dio vinskih karata u nekoliko ekskluzivnih restorana u gradu.

U narednom periodu, vinarija Podrum Delić ponudu će predstaviti na splitskom sajmu crnih vina, a u avgustu ih očekuje nastup na sajmu žilavke.

7 Komentari

 1. Kao stari, rodjeni Toljanin sjećam se nekih manjih vinograda po Toploj (sada zvanoj Topla 3) koje su sada pretvorili u urbanu sredinu gdje su vile i apartmani. Nažalost vinograda tu više nema. Lijepo je što se rodila vinarija na tom području i tako makar na neki način podsjeća na nekadašnje vrijeme. Očito je ovaj potez dobar marketing za ovo područje pa makar i kada su vina Hercegovačka. No činjenica je da ovih dana većinu prizvoda dobijamo iz Trebinja i to da smo dva pogranična, susjedna grada, valjda ta vina možemo nazvati svojima. U svakom slučaju, čestitke vinariji Tople 3
  3  1
  • Sigurno da ta vina mozemo smatrati nasima, a mozemo li i konavoska vina smatrati nasima, mislim tu smo odmah preko granice, samo par km.
   1   0
 2. E je li mogao dr Delic dati ikako bolje ime vinu od Koalicije
  .to je stvarno smijesno…ili je stvarno u vinu istina da se bez politike ne moze ni u proizvodnji vina
  20  9

Ostavite komentar

*

code