Herceg Novi, nakon 30 godina, dobija grb i novu zastavu grada

Herceg Novi, nakon 30 godina, dobija grb i novu zastavu grada

3860
38
Podijeli

zastave u kabinetu predsjednice hn 122015Grad pod Orjenom imaće uskoro nova obilježja, grb i zastavu. Do sada i nije imao grb, već amblem, koji je sa zastavom u upotrebi već 30 godina. Vijori se na Sat kuli, zgradi Opštine, a postavljena je i u velikoj skupštinskoj Sali, sa crnogorskom, a u kabinetu predsjednice Opštine sa crnogorskom i srpskom narodnom zastavom.
– Tačno je da je u toku proces heraldizacije, odnosno uobličenja sadašnjeg amblema Herceg Novog u status grba, kao i izrade predloga zastave – potvrdili su Radiju Jadran u lokalnoj samoupravi.
Odluku je iniciralo rukovodstvo Opštine Herceg Novi, kako bi grad, napokon, dobio heraldizovano obilježje, odnosno obilježje koje ispunjava istorijske, tradicionalne i stručne standarde heraldike, pri čemu bi ujedno pratio moderne trendove u toj oblasti, objašnjavaju u Opštini.
Herceg Novi u ovome nije izuzetak, jer su mnogi gradovi u Crnoj Gori već završili ili pokrenuli procedure izrade novih zvaničnih obilježja.
images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_cg_zastva_opstina_2– Opredjeljenje Opštine Herceg Novi je da obilježja grada moraju u sebi nositi istoriju i tradiciju, uz istovremeno poštovanje savremenih trendova i stručnog mišljenja, pa je zatražena razrada elaborata, koju će uraditi priznati arhitekta i heraldičar Srđan Marlović. Nakon što elaborat bude završen, konačni predlog će ući u zvaničnu proceduru, kako bi nova obilježja postala dio Statuta i dobila podršku u Skupštini opštine – navode iz lokalne samouprave.
Arhitekta Marlović je, inače, dobitnik prve nagrade za dizajn grbova i zastava Podgorice, Bara i Kotora, kao i drugih nagrada u oblasti heraldike.

38 Komentari

 1. Pa u kabinet-U preDsjednice nalaze se, kao što bi i trebalI da stojE, grb i zastava Crne Gore, a što se može i vidjeti na prikazanoj fotografiji..ko ne vjeruje neka traži prijem kod poštovane..
  1  0
 2. Predlažem ipak da trobojka vječno ostane u odajama predsjednice, iako joj tamo ipak nije mjesto, jer čudesna svojstva sudeći po komentarima nikada neće izgubiti…
  0  1
 3. Trobojku mogu doma drzat a drzavna obavezna pa kome se nece svidjeti manje vise jer nije ovo srbija izgleda ni ovoj recimo presjednici nije najasnije.
  0  1
 4. Albanaca u Ul ima preko 70%. Cime su apsolutna vecina.
  Srba u HN ima neato preko 40%. Cime NISU apsolutna vecina.
  Plus – u Ul je istaknuta drzavna zastava. Ovo u kabinetu nije nikakva drzavna zastava. I ne, po zkonu ne moze biti tu dje jes, ali zakona nema pa nije ni bitno.
  0  2
 5. E blago nama,cime se bavimo,i sto su nam udarne vijesti!!Mada,sudeci po broju komentara, izgleda da je bitno.Hleba ,igara i heraldike?!
  0  1
 6. trobojka mora ostati pozicijom ravnopravna crnogorskoj drzavnoj zastavi u kabinetu predsjednice, a poželjno i na zgradi skupstine i sahat kuli, kao i kraj svetionika, dokle je god osoba na koje djeluje poput misterije koja zahtjeva naučnu ekspertizu ili afrodizijaka dovodeći njihovo nacionalno biće u stanje krajnje ukrućenosti…ako trobojka vremenom izgubi ta čudesna svojstva, slažem se da se ukloni, jer joj ipak nije tu mjesto..
  0  1
 7. Predlazem da slikaju bagere i drugu mehanizaciju koja pored škole u Zelenici po treću put istom trasom kopa magustralu i da to bude grb a da imenu grada dodaju i Semper.
  0  1
 8. Реаговање на дигресију, а не на тему: Шовинисте разних деноминација којима је сметала српска застава у задужбини Мирка Комненовића упућујем на члан VIII тестамента Мирка Комненовића:

  http://www.rastko.org.rs/rastko-bo/istorija/mkomnenovic-testament.html

  и на званичну одлуку СО Херцег-Нови из 2001. по којој је легално и званично српска застава враћена у задужбину.

  Молим неупућене шовинисте да не прозивају ДПС са захтјевима да се легално стављена застава уклони, јер је њу прије више од годину дана без одлуке СО Херцег-Нови уклонио политички актив СНП (Социјалистичка народна партија Црне Горе) уз сагласност свих других партија из покојне коалиције.

  О детаљима можете питати тадашњег шефа СНП, тадашњу шефицу Скупштине и одборничког кандидата из установе који је руководио акцијом уклањања српске заставе.
  2  0
 9. Wazno je da su zastawu stawili..A owa gladna usta sto ih je iz dana u dan swe wise,za njih niko ne mari..wazno je da oni imaju pune dzepowe,stanowe apartmane…owu bjedu i sirotinju obicu samo pred izbore daju im po 50 eura,daju lazna obecanja…cccc ima te li wi oci,,sta su uradili od owog grada.bruka i sramota..dno dna..eto tako..
  0  1
 10. samo da pojasnim.od 1990 sam liberal.nekada je to bilo protiv svih,nekada su nas hvalili,zavisno od drzavne politike.najvaznije je da postujem grad u kojem zivim,njegove obicaje i sve ono sto nam ova pitomina daje.marlovic to nije.projektovao je zvonik pored zvonika na belavisti,jos ludosti koje mu je prosla vlast aminovala,ali na srecu novoga nije mu pasalo.nece ni ovo.a tacno je da je novi na sjeverozapadu crne gore.juznije od novoga je cak i podgorica,plav zamalo.provjerite neznaveni.
  0  1
 11. trobojka je od austrije narodna zastava,naravno bez grba srbije,sto je odluceno u tadasnjoj skupstini.grb je tora sa balkona arhiva gdje stoji 2 vijeka.ne znam sto ce nam marlovic da odredjuje grb,imamo ga.napominjem da bez obzira na moju politicku pripadnost,postujem trobojku kao nacionalno obiljezje novskih srba,sto je za mene starija kategorija nego srbin iz danasnje srbije.
  1  0
 12. Gospodo koja arči novac poreskih obveznika ima puno stvari koje zahtijevaju pažnju osim bavljenja heraldikom u ovom trenutku!Posebno bi apostrofirala vaša putovanja i kandidaturu za Grad kulture, jer znamo da su mnogi gradovi odustali od toga jer je mnogo skupo.Prvo treba da obiđete Grad,pogledate u kakvom je stanju naša okolina pa da poradite na toj kulturi jer odatle počinje sve.Dugo godina se bavim turizmom i kad god mi dođu turisti iz tih gradova gdje vi putujete stidim se pred tim ljudima, a trebali bi i vi!
  0  1
 13. Ne mijesajte muzej covjek je zavjestao kucu gradu i naveo izmedju ostalog da bude istaknuta zastava. A zgrada opstine je nesto drugo i tu nema emocija i licnog stava. To je kabinet PREDSJEDNICE SVIH GRADJANA ili nije?
  0  1
 14. Herceg Novi nije najjuzniji crnogorski grad. Eto koliko znas i volis svoju crnu goru.

  Trobojku je zavjestao pokojni Mirko Komnenovic kad je dao svoju kucu da bude gradski muzej, trobojka mora da stoji u muzeju. Malo se raspitajte, procitajte, izstrazite, itd …
  1  0
 15. stra radi srpska zastava u kabinetu opstine,najjuznijeg grada CRNE GORE???Dokle vise tudja obiljezja???jeste li precerali???dopsta je bilo toga…nebi me zacudilo da srbiji pocnete i porezeplacati…sramota i zalost….DOKLEEEEE???pi
  0  1
 16. Evo ja ću ti približiti, pošto ti se vjerovatno ne može objasniti: Pošto su Srbi (kao nacionalna manjina), većinski narod u Novom, to po ustavu Rep. Crne Gore imaju pravo na isticanje nacionalnih obilježja, itd, itd. Pročitaj ustav, ako mi ne vjeruješ, ili pođi u Ulcinj, Tuzi, Plav… gdje su većinsko stanovništvo Albanci pa pogledaj u njihovim opštinama. Ali tebi vjerovatno albanska zastava ne bi “upala u oči”, već samo trobojka… Ovim svojim stavom samo pokazuješ nacionalizam i očigledne komplekse. Zašto bih mrzio nekoga ko je drugačiji, druge vjere, nacionalnosti, ako me taj neko ne ugrožava???
  1  0
 17. Ocemo li maknuti ovu stranu zastavu iz kabineta predsjednice kada dobijemo zastavu grada ili cemo vazda mahati tudjim bandjerama? Ako nece ne vidim poentu pravljenja novog grba i zastave ako da podrzavam.
  0  1
 18. Hoce li meni ko objasniti neidentifikovanu trobojku sa pozicijom ravnopravnom crnogorskoj drzavnoj zastavi?
  To rijesitw kao misteriju, pa onda pravite grb i zastavu…
  0  1

Ostavite komentar

*

code