Herceg Novi ne smije i neće ostati bez bolnice Meljine

Herceg Novi ne smije i neće ostati bez bolnice Meljine

3231
19
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_bolnica_Meljine2Sve je izvjesniji raskid kupoprodajnog ugovora sa Atlas grupom za Bolnicu Meljine. Inicijativu je pokrenula hercegnovska Skupština prije skoro godinu tražeći da Vlada raskine ugovor, jer Atlas grupa nije ispunila preuzete obaveze iz tog kupoprodajnog dokumenta.
Vlada je još u oktobru prihvatila inicijativu Herceg Novog i pokrenula proceduru za raskid ugovora. Prošle sedmice Savjet za privatizaciju je zadužio Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja da u roku od 15 dana pripreme i Vladi dostave Informaciju o realizaciji ugovorenih obaveza po osnovu ugovora o kupoprodaji za bivšu Vojnu bolnicu Meljine. On je zaključen između države Crne Gore i konzorcijuma kojeg čine: Invest banka Montenegro a.d, Atlasmont banka a.d, Atlas Cap d.o.o i Specijalna bolnica za interne bolesti “Sveti Nikola” iz Kraljeva.
Istovremeno, Savjet je preporučio Vladi, da ukoliko je došlo do kršenja ugovora, pokrene postupak raskida. U tom slučaju logično je da se Bolnica vraća državi i da bude kompletno, a ne djelimično kao sada, u sistemu javnog zdravstva Crne Gore. Sve do momenta dok se ne pojavi novi investitor i država eventualno ne odluči na novu privatizaciju.
Građani Herceg Novog su, ipak, zabrinuti za sudbinu ove zdravstvene ustanove za koju su svojevremeno izdvajali i samodoprinos. Herceg Novi ne smije i neće ostati bez Bolnice, obećao je to i premijer Milo Đukanović, u decembru 2014. godine, u kampanji za protekle lokalne izbore u ovom gradu, bez obzira u čijem vlasništvu bila:
– Bolnica Meljine ima tradiciju i ostaće dostupna građanima Herceg Novog, sa novim kvalitetom, sa aktuelnim ili drugim investitorom“, poručio je Đukanović, objasnivši da je „važno da država prepoznaje važnost tog kapaciteta za kvalitet građana Herceg Novog”.
Inače, umjesto ulaganja od 119 miliona eura, od 2008. godine, kada je ugovor potpisan, do sada u neophodnu opremu investirana su samo tri miliona. O gradnji novih luksuznih kapaciteta koje je vlasnik Dušan Knežević prije sedam godina najavljivao sa starletom Pamelom Anderson, nema ni zbora.

Od velikih početnih obećanja i planova investitora jedva da je  Opšta privatna bolnica Meljine uspjela, prije svega zahvaljujući izvanrednim zalaganjem kolektiva, da održi osnovnu djelatnost, sa veoma malom brigom vlasnika za ljudske i tehničke resurse.
Čak se Atlas grupa zadužila sa 11 miliona eura kredita i neke objekte Bolnice stavila pod hipoteku, što je suprotno privatizacionom ugovoru. Sve je teže obezbijediti sredstva za funkcionisanje odjeljenja, a kadar se osipa. Jedino pacijenata i dalje ima dosta.
U ovom momentu Bolnica najviše liči na brod koji tone, jer je ostala i bez direktora, nakon što je ministar zdravlja dr Budimir Šegrt imenovao Radivoja Božovića za novog direktora Doma zdravlja Herceg Novi. Za očekivati je da će Božović “povući” i svoje najbliže saradnike. Njega sada u Bolnici, kako saznajemo mijenja medicinska direktorka dr Olivera Elez. Ali, pitanje je do kada i kako se uopšte vlasnici ophoditi u ovom vakumu dok se ne riješi status Bolnice? Hoće li trpjeti pacijenti i kolektiv? Kolika su u ovom momentu potraživanja Bolnice prema Fondu? Kolike su obaveze Bolnice prema dobavljačima i radnicima? Zašto Atlas grupa nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora, kakve su posljedice raskida za njih kao investitore? Kako su se mogli zadužiti na 11 miliona eura kredita i staviti  pod hipoteku objekte Bolnice, mimo ugovora o privatizaciji?
To su ključna pitanja na koja smo bezuspješno pokušavali dobiti odgovor u Atlas grupi i doći do predsjednice Odbora direktora Opšte privatne bolnice Meljine, Manoline Bašović, ali do sada bez uspjeha.

19 Komentari

 1. Ko vas sad što pita ,kad je sve došlo do dna? Sad ćutite,pa neka o tome misli onaj ko treba,jer ovaj grad nije nikad ni imao bolnicu,bar se toga sjećaju mnogi. To je bila Vojna bolnica,pa ….
  0  0
 2. Svaka čast osoblju kako uopste funkcionise u ovim uslovima i odrzava bolnicu u funkciji. Koliko znam sadašnji ministar, sadašnji direktor doma zdravlja bili su upravo ljudi od povjerenja atlas grupe ustvari njihov rukovodeći kadar i menadžment. Neka sada progovore šta se u stvari dogadjalo u kolektivu i koji su bili planovi.
  Oni na vrijeme predjose na budžet države osoblju sto Bog da, medicinskom odjelu odgovornost za rad u lošim uslovima. Sve u svemu posljedice će trpjeti građani i pošteni ljekari a ovi drugi izvukoše d….. !
  0  0
 3. Cudi me da Pamela nije stigla u bikini,ili monokini da pregovara za bolnicu.Odjeca kaze kakvog je karaktera o ozbiljnosti bio razgovor.Tadasnji nas predsjednik Mandic rece da je sklopljen kapitalni ugovor za opstinu HN.Alaj vera,Knezevicu i lakomislenom Mandicu.
  0  0
 4. Samo bistrite politiku,a sutra bi opet da vam treba prvo u tu i takvu bolnicu.Sram vas bilo.Svaka cast osoblju kome nije lako bez uslova za rad da se drzi visoko profesionalno i eticki.
  0  0
 5. Herceg Novi je ostao bez bolnice Ovo u Meljinama je isopd svake casti i dostojanstva Medjutim ,svi sute,pogresne dijagnoze,neljudski uslovi i svi drugi propusti jasno ukazuju da mi vec odavno nemamo bolnicu.Znate li primjer da transfuziju krvi ne mozete obaviti u bolnici vec morate u Kotor i Podgoricu?
  0  0
 6. Odavno smo mi ostali bez nje nego nijesmo svjesni! Jos nijesmo ukapirali ni da smo ostali bez Brodogradilista, Insituta, nekoliko hotela, Prvoborca i ostalih. Totalno smo posli u aut! A tek cemo!
  0  0
 7. e a da, anije nam valjalo dok je bila pod kapom vma, kad se svaki red i nacin pod vojnom disciplinom tamo znao. sad smo evropski i evroatlanski, a koga briga za bolnicu ….
  0  0
 8. (DOKTOR) TACNO JE TO STO STE NAVELI I JA SAM DAVALA SAMODOPRINOS ZA VOJNU BOLLNICU MELJINE. NALAZI SE NA TERITORIJI NASE OPSTINE, KAKVA GOD ORGANIZACIJA I REORGANIZACIJA BILA, TREBA DA BUDE DOSTUPNA SVIM GRADJANIMA NASE OPSTINE KAO STO JE BOLNICA KOTOR,CETINJE ITD………
  0  0
 9. Bitno da je Podgorica dobila Atlas centar!!! Novljani nek leže u KBC, da vide šta je kultura i odnos prema pacijentu!!! Tako vam i treba!!! P…. Novske!!!
  0  0
 10. POŠTOVANI NOVINARI RADIO JADRANA,
  MOŽDA JE OVO PRAVI TRENUTAK DA SE TAČNO SAZNA ŠTA SE DESILO SA SREDSTVIMA PRIKUPLJENIM SAMODOPRINOSOM GRAĐANA HERCEG-NOVOG KOJA SU TREBALA DA PARTICIPIRAJU
  50% VRIJEDNOSTI NOVE BOLNICE MELJINE.KADA BI SE TO ZNALO, ONDA BI I POZICIJA GRAĐANA
  HERCEG-NOVOG U NASTOJANJU DA ZADRŽE I OČUVAJU SVOJU BOLNICU BILA VRLO POVOLJNA.
  GDJE SU POTROŠENA I KO JE ODLUČIO U IME NAS?
  1  0

Ostavite komentar

*

code