Herceg Novi neće biti žedan: Voda iz regionalnog od maja, a gradnja...

Herceg Novi neće biti žedan: Voda iz regionalnog od maja, a gradnja trajnog priključka od oktobra

3
Podijeli

Opština Herceg Novi, odnosno preduzeće Vodovod i kanalizacija i JP Regionalni vodovod potpisali su ugovor kojim se Herceg Novom garantuje isporuka vode iz izvorišta Bolje sestre od maja do kraja 2017. godine. U maju Novljane očekuje redovna obustava dotoka 400 sekundnih litara vode sa Plata, zbog godišnjeg remonta hidrotunela Trebišnjica-Plat, zato ovaj ugovor ima veliki značaj.

Zahvaljujući  količini od 45 seknudnih litara iz regionalnog i 70 iz konavoskog vodovoda, kao i 160 iz domaćih izvorišta, restrikcija ovog ljeta gotovo neće ni biti.

Picerija i restoran

–      Od 2010. ne postoji ni jedan razlog da građani na Crnogorskom primorju imaju nedostatak vode za piće jer smo tada pustili  regionalni vododni sistem, najveći infrastrukturni projekat za deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Građani Herceg Novog možda najviše od svih na Crnogorskom primorju cijene uredno vodosnabdijevanje jer su zahvaljujući pogrešnoj lokalnoj politici u posljednjih 20 godina previše dugo bili žedni. Dašanjim činom omogućavamo da 2017. godina, prije konačnog spajanja Opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem građanima od Svete Neđelje do Zelenike omogućimo dovoljne količine vode – kazao je direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

On je podsjetio da je prvi put 29. septembra 2013. godine iskazana zvanična volja vlasti u Herceg Novom da se ova Opština spoji na državni projekat. Otada su počele aktivnosti, u kojima je Regionalni vodovod iz sopstvenih sredstava do sada uložio oko 400 hiljada eura:

–      Sanirali smo najsavremenijom metodom, sistemom cijevi u cijev, 630 m starog cjevovoda, vlasništvo Regionalnog vodovoda, koje je koristilo tivatsko preduzeće, da bi hercegnovska rivijera dobijala vodu visokog kvaliteta, jednako stanovnci i novi kompleks Portonovi – napomenuo je Jevrić.

Tender za izgradnju trajnog priključka i spajanje Opštine Herceg Novi na regionalni vodovod otvoren je 13. aprila. Pristiglo je pet ponuda i u naredna dva dana tenderska komsija će završiti ocjenjivanje ponuda, nakon čega će biti odlučen najpovoljniji izvođač:

–      Nakon potpisivanja ugovora rok je 180 dana da se završe radovi i da Herceg Novi konačno bude spojen na regionalni vodovodni sistem. U prvih 60 dana izvođač ima obavezu da obezbijedi opremu i cijevi profila F-500 i da već 1. oktobra počne građevinske radove na postavljanju 3,2 km cjevovoda od pumpne stanice Potkup u Tivtu do podvodnog cijevovoda između Opatova i Svete Neđelje – objasnio je Jevrić.

Pored već uloženog sopstvenog novca ovo preduzeće će  uložiti još 2,2 miliona eura u izgradnju 3,2 km  infrastrukture za spajanje Herceg – Novog na regionalni sustem. Kompanija Azmont avansno je uplatila sredstva i na takav  način uzela aktivno učešće u projektu, napomenuo je Goran Jverić.

Potpredsjednik Opštine, Dragan Janković podsjetio je da je lokalna uprava još lani uspjela da obezbijedi uredno snabdijevanje tokom cijele godine, pa su praktično skinuli višedecenijsku hipoteku sa Herceg Novog da je to grad koji nema vode:

–      U namjeri da snabdijevanje bude kvalitetnije potpisali smo ugovor sa JP Regionalni vodovod o snabdijevanju za ovu godinu. To je otpočinjanje dugoročne saradnje sa Regionalnim vodovodom, poslije dugogodišnje blokade odnosa. Opština Herceg Novi dobijaće iz regionalnog vodovoda oko 200 l/s vode. Od te količine 130 sekundnih litara bi bilo za potrebe hercegnovske rivijere i turističke komplekse na rivijeri, a ostalo za polusotvo Luštica – istakao je Janković.

Direktorka Vodovod i kanalizacija DOO Herceg Novi, Jelena Đaković,  na pressu je informisala da je to preduzeće počelo pripreme za preuzimanje vode sa regionalnog sistema preko dijela tivatskog Vodovoda, najajvivši  blaže restrikcije u odnosu na lani. Jer, vode će biti ali Herceg Novom i dalje nedostaju rezervoarski kapaciteti, pa to u višim zonama može prouzrokovati blaže restrikcije.

Inače, redovno čišćenje tunela HE na Trebišnjici najavljeno je od 15. maja do 4. juna.

3 Komentari

  1. Dje je sad onaj Sabanovic da kaze kako ce on svaku litru koja potece iz regionalnog u Novi popit sam. Nije ni cudo sto se ovoliko cekalo kad nam je on bio director vodovoda.

    4
    3

Ostavite komentar

*

code