Herceg Novi partner u projektu BEGIN zaštite morskog i pomorskog naslijeđa

Herceg Novi partner u projektu BEGIN zaštite morskog i pomorskog naslijeđa

5
Podijeli

Sredstvima jadransko-jonskog programa biće finasiran projekat „Jačanje očuvanja životne sredine kroz povećanje mjera kontrole“ – „Begin“ ( Boost environmental guardianship for inclusion), na kojem je partner Opština Herceg Novi.

Za projekat je aplicirala Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, u saradnji sa partnerima iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Picerija i restoran

„Begin“ je odobren po pozivu u okviru Jadransko-jonskog programa i vrijedi  1.246.440 eura. Od toga, za aktivnosti u Herceg Novom predviđeno je 65.940 eura.

Projekt-lider je Regijska razvojna agencija Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, a ostali partneri su: Konzorcijum Emmanel Societa Ltd. Nova Gorica, Konzorcijum mreža sicilijanskih socijalnih zadruga, Javno preduzeće za pružanje socijalnih usloga Unije Romagna Faentina, Grad Labin, Grad Čačak, Opština Gradiška, Opština Skadar i Evropski institut za lokalni razvoj.

Kako saopštavaju iz lokalne uprave, projekat „Begin“ fokusiran je na zaštitu morskog i pomorskog naslijeđa. Planirana je implementacija brojnih aktivnosti koje se odnose na: čišćenje plaža i prirodnih područja, održavanje javnih zelenih površina, obnova i unapređenje lokacija kulturnog i prirodnog nasleđa, unapređenje turističke ponude i promociju lokalnih (ribljih) proizvoda.

Iz Kancelarije za međunarodnu saradnju navode da se  potpisivanje ugovora očekuje u narednom periodu. Kancelarija u ovom trenutku ima još šest projekata koji su u implementaciji.

Odobreni su zahvaljujući saradnji sa brojnim partnerima iz 15 država, a u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora, kao i Hrvatska-BIH-Crna Gora, programa Evropa za građane i Kreativna Evropa.

Projekti u implementaciji su: “Otvorimo granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja’’, “Dobrodošli u Evropu: integracija, inkluzija i internacionalizacija’’, “Put građana u ogledalu istorije’’, “Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju – TIPS4EU’’, “Young@opera“ i “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima’’.

5 Komentari

 1. Čestitke Kancelariji za međunarodnu saradnju, samo nigdje ne piše koji su benefiti za grad iz ovolikog broja odobrenih projekata, a naglašeno je da su neki već u fazi implementacije! Koja infrastruktura, osposobljavanje kojeg profila stručnih i tehničkih kapaciteta se finansira iz odobrenih IPA projekata. Trebalo bi to malo pojasniti

  3
  3
 2. Ne treba zaboraviti da je ova kancelarija,otkako je otvorena prije dvije godine, napravila mnogo toga da Herceg Novi dobija sredstva EU za razne projkete , kao i na regionalnom povezivanju. Sve je ljudi moji do LJUDI, a rezultati kancelarije su postignuti zahvaljujuči posvećenoj i strućnoj gospođi Branki Mračević. E, sada pored takvih kontakata koje je ostvavrila i dobijenih i planranih projekata, treba je skloniti je li, da bi se neko ustoličio iz nove vlasti?

  3
  3
 3. U trenutku kada je Herceg Novi izložen ekoloskoj katastrofi (koja obuhvata i vazduh i morsku vodu) zbog kanalizacionog sistema, ovo je tragikomicno…nazalost…

  7
  2
 4. Svaki dinar koji se dobije je značajan jer nije od poreskih obveznika to jeste gradjana. Pohvale za kancelariju mic po mic i biće i milionskih projekata.

  10
  4

Ostavite komentar

*

code