Herceg Novi predao finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

Herceg Novi predao finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

2325
14
Podijeli

epk-predaja-septembarHerceg Novi je danas u Briselu predao Evropskoj komisiji finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture za 2021. godinu.

Tom prilikom je delegacija iz Herceg Novog posjetila i Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji.

Picerija i restoran

Na sastanku sa šefom misije ambasadorom Bojanom Šarkićem zaključeno je da je projekat kandidature ima izuzetan nacionalni značaj.

Evropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu koji traje od 1985. godine. Do danas su ukupno 54 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg Novi ima veliku šansu da postane prvi grad prijestonica kulture van EU.

Na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore se radilo posljednjih godinu i 8 mjeseci i u njemu je učestvovao veliki tim sastavljen od ljudi iz Herceg Novog i Crne Gore u saradnji sa internacionalnim ekspertima.

Projekat je podržan od Skupštine Opštine Herceg Novi, gradova partnera i to: Opština Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice, te i krovnim podrškama Vlade Crne Gore i predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji predsjedava Počasnim odborom projekta.

Projekat će ubuduće podsticati oblast kulture, umjetnosti, kreativne industrije, obrazovanja, ekonomije, turizma i mladih kao značajan činilac u zapošljavanju i razvoju ekonomije i infrastrukture.

U nastavku procesa članovi žirija sa predstavnicima Evropske komisije će 30. septembra 2016. godine posjetiti Herceg Novi. Nakon toga slijedi i prezentacija i odbrana aplikacije pred žirijem u Briselu, koje će se održati 13. oktobra 2016. godine. Potom će uslijediti i konačna odluka o dobitniku ove prestižne titule.

Aplikaciju su u ime Herceg Novog predali Nataša Martić, savjetnica u Kabinetu predsjednice Opštine Herceg Novi i koordinatorka projekta, i Aleksandar Peković, direktor projekta “Herceg Novi 2021”.

14 Komentari

 1. Novi je predtonica necidtoce, draca pored puta cak i oko Kanli kulr, 2000 septickih jams, zagadjene rijeke Sutorine…pogledajte na sto lice palme porrd Forte Mare a na svim su razglednicama. Kakva crns kulturs. Dje su mediji osm Jadrana da o ovome pisu.
  0  0
 2. Ovo je super projekat i nemam sumlje da nece Herceg Novi pobediti. Nazalost ovaj grad je spao na niske grane i jako se lose stvari desavaju tako da ceo grad treba nesto pozitivno da nam se desi!
  0  0
 3. Za Anonimusa Dosad je. projekat kostao. oko. 600000 eura.To. isto. kostalo je. Maribor. 30000 eura.Novi. sad. ima projekat od. nesto. ispod. 10 miliona koji. se. 85 posto. finansira. iz. privatnih. izvora.Proekat Herceg. Novog. je. 64.miliona.Grad. 30 miliona drzava 20 miliona i. 14 miliona iz. nepoznatih. izvora.Troskovi. grada. su. 2016. 750000. 2017. 750000,2018. 2mil i 400000,2019. 7mil. I. 500000,2020. 17mil i. 400000. I. 2021 ostatak. do. 30. miliona.Sve. iz javnih. izvoraT
  0  0
 4. Neka ne zaborave da predaju i spot-himnu, da znaju u Briselu o kakvom se gradu-biseru radi i koliko imamo potencijala da smo zasjenili sve gradove u okruženju.
  0  0
 5. Herceg Novi će sigurno dobit ovu kandidaturu pošto nema drugog grada u Crnoj Gori i regionu koji bi ovo prihvatio. Nakon privrednog kolapsa potrebno je novo kreditno zaduženje opštine kako bi je dokrajčili. Dali je to interes grada , nikome ne pada na pamet da to pita građane poreske obveznike (referendum). Što nisu Kotor ili Budvu kandidovali ?
  0  0
 6. Koga briga koliko kosta, putuje se, trosi, pricaju nerealne price a mi cemo to na kraju platiti. I drzava daje podrsku jer ce najveci teret biti na racun HN a ovi koji nas sada guraju u ovo nece biti tu kada stigne naplata.
  0  0

Ostavite komentar

*

code