Herceg Novi rasadnik talentovanih glumaca

Herceg Novi rasadnik talentovanih glumaca

2617
0
Podijeli

Škola glume u Herceg Novom radi uspješno već  petu godinu, a vodi je mladi hercegnovski glumac Goran Slavić. Samo u ovoj nastavnoj godini aktivno je 50 polaznika raspoređenih u tri starosne grupe.

http://pgpozoriste.me

Slavić, kao jedan od pokretača škole, ima dosta razloga za zadovoljstvo. Mlade talente okuplja i obučava u kino sali OŠ Dašo Pavičić na Toploj, gdje sa djecom, uz druženje, vježba čitanje tekstova, dikciju, scenski pokret:

Picerija i restoran

„Najstariju starosnu grupu pripremam za prijemni ispit za Akademiju i ono na što sam posebno ponosan jeste da je naš Novljanin Filip Klicov upisao glumu u Novom Sadu, a Nina Perišić u Beogradu. Moram da se pohvalim tim, jer ljudi koji su bili u žiriju kazali su mi da su djeca, žargonski rečeno, „pokidala“ na prijemnom, što mi je jako drago, jer su  pripremu imali tokom protekle 4 godine u ovoj školi”- priča nam Slavić.

U ovoj Školi glume organizuju  sve  vježbe koje mogu koristiti mladima  da se sjutra bave bilo kojim poslom, naročito javnim nastupom, jer ovdje ih prije svega oslobađaju  nelagode, uče da imaju pravilnu artikulaciju, scenski pokret, dikciju, dodaje  Slavić u razgovoru za Radio Jadran.

Talentovanbog  momka, Filipa Klicova, inače, gledali smo kao debitanta i jednog od protagonista velikog rediteljskog prvijenca, „Igla ispod praga“,Novljanina Ivana Marinovića. Stoga je FDU bio sasvim logičan nastavak. Ipak, Slavić kaže da su neki polaznici i odustajali, jer su neke vježbe morali ponavljati:

„Oni moraju da razumiju da se te vježbe moraju ponavljati bezbroj puta, dok se „ne ovlada“ svojim tijelom…. Nešto kao i plivanje. Morate dosta plivati da biste naučili, a onda „nabijate“ kondiciju, vrijeme i ostalo…. Jer, glumac postaje glumac tek onda kada uspije da ovlada svojim tijelom, dakle, da bude neko drugi i dospije do srži lika kojeg tumači. Mi se tome učimo. Proces jeste dugotrajan, ali i rezultati su vidljivi. Ponosan sam što i poslije pet godina imamo polaznike koji su i dalje sa nama“, priča Slavić.

On je pozvao sve mlade, koje zanima profesija glumca, da se pridruže i upoznaju svijet ovog nimalo jednostavnog „zanata“. Prijavljivanje je moguće stalno, jer svaki novi član, zajedno sa ostatkom grupe, osim novih, ponavljaće i stare vježbe.

Ono što bi novim polaznicima mogao biti dodatan motiv jeste filmska gluma, koja bi trebalo da krene najvjerovatnije od septembra.

„Vjerujem da ćemo do tada imati jednu kameru, kako bismo vježbali pokret kao na filmu. Vidim da dosta polaznika Škole glume u drugim gradovima bude angažovano na nekim projektima i zašto da ne probamo ? Na primjer, ako neko želi biti voditelj, učićemo ga pokretu i sredstvima koja se mogu koristiti, jer nije isto gluma u pozorištu i pred kamerama. Kad smo, recimo, u pozorištu, mi glas moramo „pustiti“ i do onog posljednjeg reda, dok na filmu to regulišu pojačivači zvuka“, priča Slavić.

Starosne grupe dijele se na uzrast od 5-8 godina, II grupa su polaznici od 8 – 13, 14 godina dok su u III grupi polaznici od 14 – 18 godina.

Škola glume plaća se 25 eura mjesečno, a „školska“ godina traje kao i nastavna godina u redovnim školama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code