Herceg Novi uskoro dobija biodrobilicu

Herceg Novi uskoro dobija biodrobilicu

9
Podijeli

Postupak nabavke male, prijeko potrebene biodrobilice vrijedne 14.990 eura, konačno je završen, pošto je juče izabran najbolji ponuđač – “AZ Hydraulics” iz Podgorice. Mašina je češke proizvodnje, zadovoljava sve standardne. Maksimalni rok za isporuku je 30 dana od potipisvanja ugovora i uplate avansa, potvdila je Radiju Jadran v.d direktorica Stambeno-komunalnog DOO, Jasmina Konjević.

– Na žalost dobili smo samo jednu zvaničnu ponudu koja se uklapala i to je objavljeno na sajtu. Sada, u skladu sa novom zakonskom procedurom, očekujemo dostavu sve potrebene dokumentacije, potpisivanje Ugovora, uplatu avansa i isporuku mašine – navodi ona.

Picerija i restoran

Konjević očekuje isporuku i ranije. Po ugovoru ponuđač je u obavezi da mašinu isporuči na tačno određenu lokaciju u Herceg Novom i obuči radnike za rukovanje.

Firma “AZ Hydraulics” je predstavništvo za Crnu Goru renomirane kompanije “Eko Grad” iz bosanskog grada Visoko. Oni su cijenu mašine umanjili, pošto je to prva mašina koju prodaju u našoj zemlji.

– Ova biodrobilica jeste profesionalna, za gradsko zelenilo, ali spada u manje biodrobilice. Zapravo to je mobilna mašina, koja u skladu sa zakonskom regulativom, nije ni slaba niti mala po kapacitetu. Ona melje od 13 do 18 kubika zelenog otpada, u zavisnosti od tvrdoće drveta i ima promjer do 150 milimetara – objašnjava Konjević.

Nabavka ove mašine za grad znači drastično smanjenje bio otpada i ukidanje velikih deponija ove vrste, kao i smanjenje kapaciteta bio otpada koji se šalje na deponiju u Sutorinu. Takođe, Opština Herceg Novi je nabavkom ove mašine otvorila mogućnost korišćenja kompostane koja se nalazi u Kotoru, a u koju se odvozi isključivo samljeveni zeleni otpad.

– Ono što niko ne naglašava jeste da u Kotor ne ide bilo koje drveće, znači, četinari ne mogu, kao ni palme, to ne ide u kompostanu. Ali nama niko ne brani da taj otpad meljemo i tako, kao bio razgradiv je jako pogodan za bilo koju deponiju. Vjerovato će usljediti i skupštinska odluka da taj samljeveni otpad možemo lagerovati direktno na našu privremenu gradsku deponiju klasičnog otpada, jer on pospješuje sanaciju deponija, što je u skladu sa evropskim procedurama – navodi Konjević.

Kapacitet samljevenog otpada je znatno manji, pa će za njegov odvoz sada biti angažovano manje kamiona do deponije Tisova greda i kompostane u Kotoru.

Dobar dio zelenog otpada radnici “Stambeno-komunalnog” lagerovali su na parkingu pored upravne zgrade, navodi Konjević, jer je deponija Ćukoš privremeno zatovrena. Ali kako je obećala, sav otpad će biti samljeven i odnešen.

9 Komentari

 1. Već barem deset godina imam elektricnu biodrobilicu koju koristim za usitnjavanje bio-otpada u mom vrtu u Herceg Novom. Bilo je krajnje vrijeme da tu korisnu mašinu i Novi nabavi!

 2. – 13 do 18 kubika. U kom vremenskom periodu?
  – kakav, tj cega je to promjer od 150mm? Da li je to maksimalni promjer drveta – grane koji masina moze da savlada ili je to promjer “usisnika” ili je to promjer bubnja / nozeva za mljevenje?
  – Google ne pokazuje rezultat kao web sajt, kontakt informaciju niti bilo sta sto je vezano za firmu “Eko Grad” iz Visokog. “EZ Hydraulics” je firma iz USA.

 3. To je više nego dobra stvar. preporučio bih da se nabave manje drobilice za domaćinstva,kako bi sami zeleni otpad,umjesto kod kontejnera, koristili za kompost u svom vrtu. Ako bi se nabavile manje za domaćinstva, da ih daju na kredit,kako bi bili u mogućnosti iste nabaviti.

  6
  2
 4. A kako će se regulisati odlaganje zelenog otpada pored kontejnera, jer ima slučajeva da neko “ošega” pola šume i baci u, i pored kontejnera, šta raditi sa takvim ljudima?

  17
  9

Ostavite komentar

*

code