Herceg Novom 10 miliona eura kredita, uz otplatu od 20 godina za...

Herceg Novom 10 miliona eura kredita, uz otplatu od 20 godina za projekat vodosabdijevanja i odvođenja otpadnih voda

13
Podijeli

Ugovorom o proslijeđivanju sredstava kredita za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali – faza V – komponenta 2, Opština Herceg Novi dobiće 10 od 28,8 miliona eura kredita.

To su sredstva njemačke banke za razvoj – KfW, koja su 29. decembra 2015. godine podigli Vlada Crne Gore, odnosno Minstarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Herceg Novi i “Vodacom” doo kao zajedničko uslužno i koordinaciono društvo za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda.

Picerija i restoran

Ugovor će se naći sjutra pred lokalnim parlamentom u Herceg Novom. Potpis na taj dokument, pored ministara finansija, Darka Radunovića, odživog razvoja i turizma, Pavla Radulovića, treba da stavi i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Njemačka banka za razvoj (KfW), Ministarstvo održivog razvoja i turizma, “Vodacom” doo Tivat, opština Herceg Novi, opština Tivat, opština Kotor i opština Bar  20. maja 2016. godine zaključili su i Poseban sporazum kojim se definišu detalji realizacije Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali.

Otplata kreditnih obaveza prema Ministarstvu finansija zaključena je na 15 godina, uz 5 godina grejs perioda, a obavljaće se u 20 polugodišnjih rata, prema amortizacionom planu koji se nalazi u Ugovoru.

Opština Herceg Novi će otplaćivati glavnicu kredita Ministarstvu finansija u 20 polugodišnjih rata, prema amortizacionom planu koji čini sastavni dio ovog Ugovora, počev od 29. juna 2022. godine, sa konačnim danom otplate, koji pada na 29. decembar 2031. godine.

Na sredstva povučena na račun Opštine Herceg Novi, visina fiksne kamatne stope iznosi 2% godišnje, koju će Opština plaćati polugodišnje, sa datumima dospjeća 29. jun i 29. decembar, počev od 29. juna ove godine.

Pored toga, Opština je u obavezi da Ministarstvu finansija plati proviziju u iznosu od 0,25% na iznos  neiskorištenih sredstava kredita. Ta provizija se obračunava polugodišnje, za period od potpisivanja ovog Ugovora do datuma kada se kredit isplati u potpunosti, ili se u potpunosti otkaže, u zavisnosti od slučaja. Plaćaće se polugodišnje, sa datumima dospjeća 29. juna i 29. decembra, počev od 29. juna 2018. godine.

Takođe, Opština Herceg Novi će, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, platiti naknadu za rizik u iznosu od 0,5% iznosa kredita.

Skupština opštine Herceg Novi je Odluku o zaduživanju za realizaciju ovog projekta donijela 22. decembra 2016. godine.

Ministarstvo finansija u obavezi je da pismeno obavjesti opštinu Herceg Novi o dospjeću obaveza za plaćanje po osnovu glavnice, kamate, provizije na neiskorištena sredstva i drugih troškova nastalih u skladu sa ovim Ugovorom.

Ministarstvo će, ukoliko Opština ne bude izmirivala svoje ugovorne obaveze, u skladu sa odredbama Ugovora, aktivirati određena sredstva obezbjeđivanja naplate.

Kako je predviđeno dokumentom, u slučaju kršenja odredbi Ugovora o kreditu i Posebnog sporazuma, Opština Herceg Novi snosiće sve troškove.

Koordinacija projektnih aktivnosti u toku cijelog perioda implementacije projekta, u skladu sa Ugovorom o kreditu i Posebnim Sporazumom, povjerena je firmi “Vodacom”doo Tivat, a međusobna prava i obaveze definisane su posebnim ugovorom između Opštine i “Vodacom”-a.

13 Komentari

 1. Zasto se opstina zaduzuje kad vodovod sada kao i regionalni vodovod u buducnosti ce biti privatni prije otplate kredita….To je recept…Pariski vodovod se 3 PUTA RENOVIRAO IZ DRAVNIH PARA A ISTO TOLIKO PUTA PRIVATIZOVAO…Neki nisu svjesni kapitalistickih igra bez granica…Ne uzimajte pare koje ne mozete vratiti.U stvari one ce se vrattiti prebijanjem duga u vlasnistvu vodovoda i buducim strateskim partnersvom kad ga banka nadje …To je uhodano odavno samo nasi ne znaju…

  • Tačno. Novi zakon o komunalnim djelatnostima dopušta privatizaciju komunalnih preduzeća. Sad će da nastane trka ko će dati kredit opštini, što veći to bolje. Njemci će da preuzmu vodovod. Čistoću možda Njemci možda Francuzi, zavisi ko da pare za deponiju. Nama neće ostati ništa sem groblja i rasvjete, visokih cijena i robovskog rada. Živio liberalni kapitalizam afričkog tipa!

   13
 2. Sada je realno očekivanje da će kanalizacioni sistem, uslov razvoja i daljeg napretka Herceg-Novog, biti završen možda već u ovom vijeku. Kad Ćertikoglu to poduhvati, ne bismo trebali da imamo brige.

  13
 3. Faza 5… Zakleo bih se da sam slušao na sednici lokalnog parlamenta poslanike koji su se zdušno protivili ovom kreditu… Cak su i navođenja neka mjerenja potrošnje vode na mjestima gde se kao nalaze problemi, a ono tamo gubici na mreži minimalni… I sada opet ništa, važno je da 10miliona novljani iskesiraju…
  Ko je nadzor? Opet Dalem? Projekat gotov? Revidovan? Ko je ispred vodacoma zadužen? Ko ispred opštine? Koja je uloga vodovoda?

  17
  • Sestro Tramuntano, o ovome ti pojma nemam. ? Ali znam jednu pjesmicu, ja mislim da je Bijelo dugme
   “Malo si samo promijenila glumce, a isti je komad, isti zaplet i kraj”. Nema veze što je ljubavna, kakva sreća i napredak može da se očekuje od ove družine?

   10
 4. Kad je Izbor ovo predlago, opozicija sjecam se je bila protiv!!! Sad isti ti su glasali za!!!
  Mislio sam da novska opozicija ima petlju da nesto uradi. A izgleda da su Seferovi i ostali opozicionari samo lutke koje igraju kako iz Podgorice sviraju. Novska lista me razocarava polako ali sigurno

  25
  5
 5. Super,ko je započeo neka i završi,kad tad.Samo su u međuvremenu neki zbrisali i već su zaboravljeni. U papirima sve ima. Objavite da građani znaju za kombinacije.
  I sportski centar je zaboravljen(30 miliona),i stanovi od Energoprojekta. Pustite se novljani demokratije i foliranja ,sve se zna ali se u kumove i rodbinu ne dira.Kod opštinskog tužioca dvadesetak krivičnih prijava ali nema veze
  Kriva je Podgorica

  16
  3
 6. Evo mi bi rado nastavili raditi ovaj poslić u Herceg Novom. Upoznali smo mesto,lepo se navikli, fazu 3 će da završimo dogodine. Tu 4 i ovu 5 taman dok se plati kredit. 15 godina, prođe to čas, neće ič da osetite, kao i ovih 8 do sad. Samo, nemate vi te pare da platite Nemački nadzor, moraćete još jedared da se zadužite, mi neće ni kompjuter da otvorimo bez 15iljade eura. Fünfzehntausend po srpski. I avionske karte i pileće belo i pola kile špricer i salata. Šopska!

  16
  7
 7. Milijardu da daju bespovratno, naši stručnjaci ne bi riješili problem kanalizacije i vodooda. Vjerovatno bi i tada voda dolazila preko dvije države a fekalije doveli pored hotela i plaža.

  30
 8. Faza V?! Pa ni prve četiri nisu uradjene kako treba!!! Taj novac utrošite na ispravljanje grešaka napravljenih do sada! Izveli ste predstavu za javnost u Meljinama, slikali radove na potoku, obećali biće bolje….a nije bolje! SMRDI, SMRDI….

  26
 9. Može li se konačno znati : Koliko će koštati metar kubni vode ( uključujući kanalizaciju) kada otopčne otplaćivanje kredita? A možda i prije toga. Može li iko u opštini dati tu projekciju?

  28

Ostavite komentar

*

code