HERCEGNOVSKA (O)POZICIONA PREVIRANJA

HERCEGNOVSKA (O)POZICIONA PREVIRANJA

199
0
Podijeli

Danima i mjesecima na novskoj političkoj sceni traje grčevita borba između slabašne vlasti, koja je na ivici samoodržanja i ojačane opozicije, koja dobija priliku za prilikom da se udruži i ne samo kritikuje, nego i da ruši vlast.

Činjenica je da građani Herceg Novog nijesu mnogo dobili od onih za koje su glasali na izborima 14. decembra prošle godine. Vlast je obavila polovične, pa i nemušte kadrovske i organizacione promjene u lokalnoj upravi i njenim preduzećima. Građanska lista Izbor, koja je osvojila čak 9 mandata, ostala je na 5 i jedva sa DPS-om, koji ima 13 odbornika, “drži” većinu u parlamentu.
Pocijepao se Izbor i uspio čak da smjeni jednog od glavnih štihova iz kampanje, dobrog preduzetnika Nikšu Gojkovića sa mjesta predsjednika opštine. Onda je na njegovo mjesto Izbor, kome po koalicionom sporazumu pripada čelno mjesto opštine dvije godine, doveo da zastupa grad i njegove građane, potpuno nepoznatu i u javne službe neupućenu, mladu damu, Natašu Aćimović. Prva u Skupštini (bez opozicije) izabrana predsjednica opštine Herceg Novi, vjerovatno ima dobre namjere i želje. Ali, nikada niko do sada na njenom mjestu nije imao toliki problem da stekne povjerenje građana Novog i onih kojima je direktno nadređena.
Na drugoj strani, opozicija, koja je 14 godina bila na vlasti i pretrpjela izborni debakl, samo naizgled djeluje razjedinjeno. Jer, osam odbornika, koji su ušli u parlament kao koalicija “Sačuvajmo Novi za dobro Novog” formirali su 4 Kluba: SNP, NOVA, PZP i Nezavisni odbornici. Tako imaju mnogo više prostora u Skupštini da zastupaju svoje interese, ili kako to svi vole da kažu, interese građana. Krajnji, svakako, jeste rušenje DPS-a i Izbora.
Sticajem okolnosti njima se najčešće pridružuju iz ostatka opozicije: Novska Lista, SDP i bivši odbornici Izbora, sada Građanskog saveza. A povoda, hvala Bogu, ne fali.

Picerija i restoran

PRIVATIZACIJE I STEČAJI SLABE VLAST JAČAJU OPOZICIJU

Vlast nakon toliko godina opozicionog djelovanja najjačoj partiji, DPS-u, nije ni malo slatka, čak gorči. I u Izboru sve više shvataju da upravljanje gradom i javnim službama nije tako jednostavno. Okolnosti nikako ne idu na ruku vladajućim koalicionim partnerima. DPS je do sada “progutao” više vrućih „knedli” zbog turbulencija i nesnalaženja u Građanskoj listi Izbor. Ali, ne samo zbog njih.
Sve propale ili traljave privatizacije u Herceg Novom iz opozicije stalno “vješaju o vrat” DPS-u. Najveći pritisak ta partija, a donekle uz njega i Izbor trpe posljednja tri mjeseca zbog stečaja u Vektra Boki i Brodogradilištu. Od prošle nedjelje “upaljen je alarm” zbog odluke Vlade da proda Institut Igalo grupaciji IWG. U DPS-u pokušavaju da potencijalnom investitoru daju šansu, a njegove najavljene 50-milionske investicije “pokrivaju” garancijama. U Izboru “zaboravljaju” na prijetnje raskidom koalicije zbog Instituta i vjeruju da je, ipak, bolje pokušati sa “nesolventnim” IWG nego Institut sa 700 radnika odvesti u stečaj.
Iako jedino Vlada ima legitimno pravo da odlučuje kao većinski vlasnik šta će i kako će sa svojim kompanijama, Jadranskim Brodogradilištem i Institutom Igalo, njene odluke ne odobravaju radnici tih preduzeća. A novska opozicija, čije zaključke je čak na vanrednim Skupštinama podržala i vladajuća koalicija, osuđuje odluke Vlade, koju često poistovjećuju sa DPS-om. Tražiće opet vanrednu Skupštinu, vanredne izbore, ili će “kada dođe vrijeme” ponuditi druga rješenja. Možemo pretpostaviti koja, s obzrom da opozicija u državi najavljuje “vruću” jesen sa protestima.
Znamo često reći da građani imaju onakvu vlast kakvu zaslužuju. Šta su Novljani zaslužili, a šta nijesu, najbolje znaju oni sami. Međutim, u ovom momentu ni pozicija, suočena sa konfuzijom u sopstvenim redovima i odlukama “vrha”, niti opozicija, koja bi po svaku cijenu da skine odgovornost za decenijski sunovrat Novog i u novom odjelu prokrči put do glasača, ne ulivaju mnogo nade građanima. Ali, vrijeme je majstorsko rešeto.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code