HERCEGNOVSKO POZORIŠTE BEZ ADRESE I PODRŠKE GRADSKIH OTACA

HERCEGNOVSKO POZORIŠTE BEZ ADRESE I PODRŠKE GRADSKIH OTACA

157
0
Podijeli

Hercegnovsko pozorište od danas je bez adrese, saopštavaju iz Upravnog odbora te NVO.

Po tužbi Muzičke škole za iseljenje iz stare Palate Burovina postignuto je poravnanje. Hercegnovsko pozorište treba da isprazni objekat u kome je stanovalo i stvaralo skoro 30 godina. Rok za iseljenje je 1. jun. Muzička škola odustala je od naplate sudskih troškova, a u sporu je Pozorište bez naknade zastupao advokat Branko Kaluđerović.
Je li Pozorištu adresa grad Herceg Novi, pita se ovaj pozorišni ansambl.
– Izgleda da nije. Obratili smo se gradonačelniku, predsjednici Skupštine, Javnoj ustanovi kulture Herceg Fest za iznalaženje prostora za naš rad. U tri navrata, jednom i pismeno, s potpisom predsjednika Opštine Dejana Mandića, preporučeno je Savjetu Herceg festa da u Dvorani Park, u kojoj su dva velika prazna, zapuštena i zaboravljena prostora, jedan bude ustupljen Hercegnovskom pozorištu. Osim prostora za rad tu bismo oformili malu scenu i probnu salu, koje bi bile dopuna sadržaju Dvorane. Savjesno kao sa zgradom Palate Burovina koja je zahvaljujući Pozorištu postala kodno mjesto Herceg Novog, postupali bismo i sa ovim prostorom. Nekoliko puta iz uprave Pozorišta pokušali smo da iniciramo sastanak sa članovima Savjeta Herceg festa i sve ovo i njima objasnimo, bez uspjeha – objašnjavaju iz Hercegnovskog pozorišta.
U neformalnom razgovoru sa predsjednikom Savjeta Ivicom Zidarom postavljeno im je i pitanje – zašto Pozorištu, kao svim drugim nevladinim organizacijama, nije dovoljna kancelarija od 15-20 kvadrata?
– Odgovorili smo, bez lažne skromnosti: mi formalno jesmo nevladina organizacija, ali smo i institucija, Pozorište sa saveznim, republičkim i gradskim priznanjima, sa Oktobarskom nagradom, sa vjekovnom tradicijom pozorišnih poslenika prije nas koju znamo da čuvamo, sa glumačkim i rediteljskim nagradama, sa nastupima na scenama profesionalnih pozorišta u regionu. I puno prijatelja.
Zato iz HP ponavljaju: “U svom gradu od danas smo bez adrese! Bez podrške onih koji bi i o Pozorištu morali da brinu – jer su tu da prepoznaju i rade za interes Grada. Pa i da zaštite javni interes kada je riječ o Palati Burovina. Na kraju ne treba zaboraviti – Nema grada bez Pozorišta. Ali nema ni Pozorišta bez grada. Hercegnovsko pozorište od danas je samo u srcima onih koji ga vole – zaključuje se u saopštenju koje je potpisala predsjednica Upravnog odbora, Vidosava Vitka Vujnović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code