HOR KUD „STANKO DRAGOJEVIĆ“ NA TRGU OD MUZIKE U NOVOM

HOR KUD „STANKO DRAGOJEVIĆ“ NA TRGU OD MUZIKE U NOVOM

140
0
Podijeli

Na Trgu od muzike u Starom gradu, prvi put večeras nastupiće hor KUD “Stanko Dragojević” iz Podgorice pod dirigentskom palicom Ilije Dapčevića, direktora Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici.

Početak koncerta najavljen je za 19:30 h.
Nastup ovog hora i njihovo prvo gostovanje u Herceg Novom, rezultat je saradnje sa hercegnovskom Muzičkom školom i direktoricom Nadom Karadžić, na čiju će inicijativu ova ideja i biti realizovana.
– Biće to prvi nastup ovog hora u našem gradu, a na programu će biti duhovne i svjetovne kompozicije Mokranjca. Biće to, vjerujem, jedno divno veče i nadam se da će Novljani doći u velikom broju i da će Trg od muzike biti prepun – ističe Karadžićka.
KUD „Stanko Dragojević”, pod sadašnjim imenom postoji od 1945. godine, a nastao je sjedinjavanjem nekoliko kulturnih društava – Kulturno društvo čitaonice, Muslimansko kulturno prosvjetno društvo „Gaj¬ret”, Prvo podgričko pjevačko društvo „Branko” i Radničko kulturno-umjetničko društvo „Abrašević”. Predstavlja dio kulturnog blaga Podgorice, služeći na ponos kulturnoj sceni Crne Gore, jer naglašava organizovano kulturno djelovanje žitelja Podgorice.
Bogata tradicija ovog društva oličena je u preko 2000 nastupa, o čemu svjedoče i brojne nagrade, kao što su : treća nagrada na „Mokranjčevim danima” 2010. godine, nagrada na „Niškim horskim svečanostima” 2012. i 2014, kao i treća nagrada na takmičenju „Dani duhovne glazbe” Cro patria Split 2013.
Mješoviti hor “Stanko Dragojević” biće učesnik Drugih evropskih horskih igara (European Choir Games 2015), koji će od 5. do 12. jula biti održani u Magdeburgu, u Njemačkoj. To je, inače, najveći događaj horske muzike u Evropi, a takmičenje će prema najavama okupiti 90 horova iz 30 zemalja Evrope i svijeta. Ove godine obilježava sedam decenija djelovanja u okviru Kulturno-umjetničkog društva “Stanko Dragojević” i 135 godina dugu tradiciju horskog izvođenja u Crnoj Gori, kojoj pripada kao jedan od njenih začetnika.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code