HOR „STANKO DRAGOJEVIĆ“ ODUŠEVIO NOVLJANE

HOR „STANKO DRAGOJEVIĆ“ ODUŠEVIO NOVLJANE

176
0
Podijeli

Polusatnim koncertom na Trgu od muzike hercegnovskoj publici sinoć se prvi put predstavio hor “Stanko Dragojević” iz Podgorice.

Na repertoaru su bila duhovna i svjetovna djela Mokranjca, Tamindžića i Čajkovskog.
Gromkim glasovima koji su presijecali tišinu Trga od muzike, solisti hora priredili su prisutnima jedinstven vokalni performans i priredili “predstavu” za sva čula.
Dirigent hora, ujedno i direktor Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” iz Podgorice, Ilija Dapčević izrazio je ogromnu zahvalnost direktorici hercegnovske Muzičke škole Nadi Karadžić koja ih je pozvala i omogućila nastup u Herceg Novom. Kako je kazao Radiju Jadran, iz Herceg Novog će odnijeti samo pozitivne utiske, zahvaljujući publici na podršci.

Picerija i restoran

“Ovo je predivan ambijent čak i za pjevanje jer je akustika jako dobra. Bilo je malo više vlage što je otežavalo pjevanje jer su intonacije problematične i teže ih je održavati u ovim uslovima, ali znate onu “u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita”. Tako da se nadam da smo s malo više truda to odradili dobro, i ako publika nije licemjerna u čestitanju, vjerujem da smo napravili dobar posao”, kazao Dapčević.
Uz sav renome koji hor “Stanko Dragojević” uspješno gradi već više od vijek postojanja i van granica Crne Gore, čini se da, makar novska publika još treba da “zrije” za horsko pjevanje, jer Trg od muzike ipak nije bio ispunjen kako se očekivalo. No, Dapčević u tome ne vidi problem jer:
“Oni koji su željeli oni su došli, i oni su jako vrijedna publika za nas. Oni su uživali u onome što su čuli i to je tako. Došli su oni koje vole horsko pjevanje i bolje da je tako. Jer da su došli neki koji ovo ne slušaju, oni bi samo smetali – počeli bi da pričaju. A ovdje smo imali pažljivu publiku koja je pratila hor i znate, kada hor vidi punu pažnju publike koja je tu, to nam je dodatan impuls. Mi smo pjevali i pred mnogo manje publike, ali to nikada ne može da se odrazi na ono što mi pružamo”, pojasnio je Dapčević.
Kako je istakao, hor početkom jula putuje u Njemačku, na Druge evropske horske igre ((European Choir Games 2015), što je još jedna u nizu potvrda kvaliteta hora koji baštini tradiciju dugu 130 godina. Kako je kazao, sa svakog takmičenja donijeli su po neku nagradu, pa se nada da će Crnu Goru i ovoga puta predstaviti na najbolji način i okititi se još jednom.
“Moram priznati da smo ranije mnogo više putovali i nastupali, a kruna vašeg rada jeste kad vas neko za to i nagradi. Mi smo organizatorima horskih igara poslali naš CD predstavljajući im ono što radimo, i dobili smo poziv za učešće. Iskreno, radujem se tome, i nadam se da ćemo i ovog puta osvojiti neku negradu”, naglasio je Dapčević.
On je istakao i da ima želju da se ponovo druži sa novskom publikom, što bi moglo da se desi već početkom septembra.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code