HRANITELJSKA PORODICA – INSTITUCIJA KOJA TEK TREBA DA SE DOKAŽE

HRANITELJSKA PORODICA – INSTITUCIJA KOJA TEK TREBA DA SE DOKAŽE

101
0
Podijeli

Na dnevnom redu Vlade do kraja godine naći će se prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji predviđa uvođenje novog instituta – profesionalno hraniteljstvo.

Djeca bez roditeljskog staranja dobiće tako priliku da boravak u nekoj od instutucija zamijene toplim domom. Zakon pripremaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNICEF kroz projekat IPA „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite – unapređenje socijalne inkluzije“, koji finansira EU.

Picerija i restoran

– Master plan zakona  predstavljen je 28. i 29. spetembra ali je vraćen na doradu jer je bilo primjedbi  iz struke, kaže za naš radio pomoćnica direktora Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj, Slavica Ilić.

Hraniteljstvo kao privremeni oblik zaštite djece, u Crnoj Gori nije dovoljno razvijeno, ako i jeste – najčešće je srodničko – smatra Ilićka.

Broj hraniteljskih porodica u Herceg Novom je skoroman možda ih ima ukupno 5 i iz Dječijeg doma za sada su imali samo jedno neuspješno smještanje u takvu porodicu.

– Trenutno je jedan štićenik iz Doma u hraniteljskoj porodici u Herceg Novom i nadamo se da će ovoga puta biti uspješan boravak u  njegovom novom okruženju. Veća edukacija građana svakako bi pomogla da se shvati, šta zapravo znači biti hraniteljska porodica -istiće Ilićka.

Novi zakon o profesionalnom hraniteljstvu donosi 5 novih oblika. Standradni – za djecu koja nemaju smetnje u razvoju, specijalni – za djecu sa posebenim potrebama, zatim tu je i podrška majkama koje po izlasku iz porodilišta nemaju mjesto za smještaj i još dvije nove kategorije.

– Urgentna hraniteljska porodica, u koju bi po hitnom postupku bila smještana djeca, koja se moraju odmah izvući iz svojih porodica -objašnjava Ilićka i takozvano ‘’hraniteljstvo za predah’’.

To bi bila svojevrsna pomoć roditeljima koji imaju djecu sa smjetnjama u ponašanju ili djecu sa posebnim potrebama, pa bi bili dovedeni u hraniteljske porodice samo preko vikenda.

Porodice koje su zainteresovane da u svoj dom prime dijete bez roditelja ili bez odgovarajućeg roditeljskog staranja, mogu se javiti Centru za socijalni rad, na teritoriji opštine u kojoj žive.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code