HRVATSKA I CRNA GORA SREDSTVIMA EU FONDOVA GRADIĆE NOVI CJEVOVOD KROZ KONAVLE

HRVATSKA I CRNA GORA SREDSTVIMA EU FONDOVA GRADIĆE NOVI CJEVOVOD KROZ KONAVLE

85
0
Podijeli

Dosadašnja saradnja sa Hrvatskom oko pregovaračkih poglavlja, kao i oko održivog upravljanja vodnim potencijalima dvije zemlje je jako dobra, ali ona će u naredna dva mjeseca biti konkretizovana zajedničkom strategijom i projektima koji bi se finansirali sredstvima EU.

Ovo je zaključeno na redovnom sastanku Međudržavne komisije Crne Fore i Hrvatske u Njivicama, kraj Herceg Novog, što je ujedno i prvi sastanak komisije u Crnoj Gori.
Postavljeni su precizni rokovi za dostavljanje dokumenta za projekat vodosnabdijevanja Herceg Novog, preko Plata, ali i navodnjavanja poljoprivrednih površina zaleđa Boke i Konavala, kao i u sjevernom dijelu Crne Gore.
– Administrativni dio posla biće završen za 60 dana, a nakon toga će biti pripremljena tehnička dokumentacija da bismo tražili sredstva Evropske komisije – kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, propf. dr Petar Ivanović.
Hrvatska će dodatno pomoći Crnoj Gori i oko direktiva u postupku pregovaranja sa EU.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Hrvastke, zadužen za vodnu privredu i predsjednik hrvatsko-crnogorske komisije za vode, Dražen Kurečić kazao je da žele da unaprijede sardnju i više koriste zajedničke mogućnosti za finansiranje iz EU fondova.
– S obzirom da se snabdijevanje Herceg Novog odvija iz sistema Trebišnjice, cjevovodom koji prolazi kroz Hrvatsku dogvoreno je da se sistem unaprijedi kako bi građani imali stalno snabdijevanje. Buduća izgradnja novog cjevovoda kroz Konavle osiguraće isporuke vode. Hrvatske vode su izradile idejno rješenje i ukoliko se usaglasimo sa kolegama iz Crne Gore i BiH, nadam se da ćemo zajednički potpisati sporazum kako bi u naredne dvije godine završili projekte sa građevinskom dozvolom. U međuvremenu ćemo nominovati projekat za evropsko finasiranje – kazao je Kurečić.
U tom slučaju, u normalnim okolnostima taj poduhvat bi mogao za 3-4 godine biti završen.
U Hrvatskoj u visokom procentu koriste sredstva za upravljanje vodnim područjem i u odbrani od poplava. Kroz Agenciju za vode, koja ima 800 radnika bave se pitanjima korišćenja i zaštite voda, u skladu sa direktivima EU.
Kurečić je dodao da je saradnja između Hrvastke i CG već nekoliko godina vrlo dobra i da su njihvi stručnjaci već u nekoliko navrata ostvarili kontakte, kao i da su značajna iskustva već prenijeli u Crnu Goru.
I pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Velizar Vojnović, potvrdio je da nema nerješenih pitanja u oblasti vodoprivrede sa Hrvatskom, ali i u realizaciji sporazuma koje su dvije Vlade donijele 2007. godine.
– Dobili smo kompletne materijale vezane za planove i strategiju razvoja vodoprivrede Crne Gore, samo treba to da primjenimo. U dijelu plana upravljanja vodnim područijima takođe smo dobili veliku podršku. Formirali smo dvije potkomisije, za Plat-Herce Novi i Trerbišnjicu i treću za zaštitu Jadranskog mora – kazao je Vojnović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code