I dalje neizvjesno šta će biti sa sanitarnom deponijom Duboki do?

I dalje neizvjesno šta će biti sa sanitarnom deponijom Duboki do?

786
0
Podijeli

duboki do satUsmena rasprava, kojom je trebao da bude postignut dogovor između Opštine Herceg Novi sa jedne i MZ Morinj i Opštine Kotor sa druge strane, o daljoj sudbini izgradnje sanitarne deponije Duboki Do, odložena je za 12. septembar. Prvobitno najavljenoj raspravi 1. septembra nije prisustvovao predstavnik Mjesne zajednice Morinj, zbog privatnih obaveza, kazali su nam iz lokalne uprave u Herceg Novom. U toku je ponovni postupak pred nadležnim Ministarstvom.

Projekat izgradnje sanitarne deponije Duboki Do, u koji je Opština Herceg Novi godinama ulagala novac i vrijeme, stopirala je MZ Morinj tužbom protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma o izdavanju građevinske dozvole za izgradnju te sanitarne deponije. Osnovanost tužbe ocjenio je sud i na osnovu toga donio odluku o poništenju građevinske dozvole.

Picerija i restoran

Podsjetićemo da je Upravni sud, 5. maja presudio u korist MZ Morinj. Iz Opštine Kotor kazali su da je do poništenja građevinske dozvole došlo jer Opština Herceg Novi kao investitor, nije u prethodnom postupku ispoštovala osnovni dokument, a to je Elaborat o izboru lokacije za izgradnju sanitarne deponije. Bilo je predviđeno i bodovano 6 lokacija. Za lokaciju Duboki do navedeno je da se prije izrade projektne dokumentacije, a radi kraškog terena i velike ranjivosti  Morinjskih izvora, kao državnih resursa, moraju uraditi ispitivanja koja će nedvosmisleno pokazati da vode (nadzemne i podzemne) sa te lokacije nemaju uticaj na izvore.

Iz Opštine Herceg Novi tvrde da su za izgradnju sanitarne deponije Duboki do obezbijedili projekat na osnovu prostorno planske-dokumentacije, kao i prateće elaborate.

– Sve je urađeno u zakonskim rokovima i u skladu sa planovima, odnosno, Lokalnom studijom lokacije za ovo područje. Odgovarajuću odluku će donijeti Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u skladu sa zakonom. Jer, tužba MZ Morinj podignuta je proitiv Ministarstva koje je izdalo građevinsku dozvolu, a ne Opštine – navode iz novske lokalne uprave.

Iz resornog Ministarstva Radiju Jadran su kazali:

– Tužba Mjesne zajednice Morinj je osnovana, budući da je Upravni sud poništio rješenje broj: UPI 0503-700/42-2014 od 02.06.2015. godine. Tužilac Mjesne zajednice Morinj nije pristupio na usmenu raspravu zakazanu za 1.9.2016. godine, tako da je naredna zakazana za 12.9.2016. godine. Nakon održavanja  usmene rasprave, ovo Ministarstvo će u ponovnom postupku donijeti novo zakonito rješenje u predmetnoj upravnoj stvari – poručuju iz Ministarstva odživog razvoja i turizma.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code