I DALJE SPORO IDE POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE SV. LEOPOLDU BOGDANU MANDIĆU

I DALJE SPORO IDE POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE SV. LEOPOLDU BOGDANU MANDIĆU

106
0
Podijeli

“Papirološki” i zakonski dio oko postavljanja ploče Sv Leopoldu Mandiću na njegovu rodnu kuću na Škveru je završen, ali ni dvije godine otkako je stari saziv Skupštine konačno aminovao da se postavi takvo obilježje, ne zna se tačno kada će to biti.

– Preostali su još razgovori sa stanarima koji bi trebalo da daju saglasnost. Tokom ove sedmice najvjerovatnije obaviću razgovore sa njim i nadam se da će ubrzo poslije toga ploča biti postavljena”, kazao je za Radio Jadran sekretar za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Vladimir Dželetović.
Istovremeno na obližnjem platou, kod bivše Željezničke stanice trebalo je da bude postvaljena i statua Sv. Leoplda, u prirodnoj veličini. To je bilo dogovoreno na sastanku radne grupe, koju su činili bivši predsjednik opštine Nikola Gojković, arh. Boris Ilijanić, tuiristički radnik Ilija Sladović, arh. Snežana Dulović i konzervator, Goran Skrobanović. Međutim, od toga za sada neće biti ništa.
“Nikakav formalan zahtjev ovom Sekretarijatu nije podnijet, tako da je sve u domenu priče. Jer, zahtjev šaljemo dalje ka resornom Ministarstvu da oni prvo sve odobre. Niko ništa zvanično nije inicirao – niti bilo kakva organizacija, niti pojedinac”, navodi Dželetović.
Podsjetićemo, inicijativu za postavljanje ploče Leopoldu Mandiću prije deset godina pokrenuo je konzervator Goran Skrobanović u lokalnom parlamentu. Bez konsenzusa Skupština opštine je bila sve do 20. septembra 2013. godine. Tada je usvojila konačno program podizanja Spomen-obilježja na teritoriji Opštine Herceg Novi za 2013. godini, koji je predviđao spomen- ploču svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću, ali i podizanje spomen-obilježja kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, spomenik popu Savu Nakićenoviću. Na ovaj Predlog Programa Ministarstvo kulture Crne Gore dalo je saglasnost 3. septembra iste godine.
U maju ove godine bilo je 149 godina od rođenja Hercegnovljanina, Svetog Leopolda Mandića, čiji grob u franjevačkoj crkvi u Padovi, danas poznatoj kao svetilište svetog Leopolda, posjeti nekoliko miliona hodočasnika godišnje. Na njegovom grobu u Padovi piše: ,,Leopold Bogdan Mandić, svetac iz Herceg Novog koji je osvojio svijet”. Ipak, ovom ekumenisti, nikako se ne da u svom rodnom gradu doživi zasluženo poštovanje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code