I HERCEG NOVI LUKA ZA KRUZERE?

I HERCEG NOVI LUKA ZA KRUZERE?

239
0
Podijeli

Uprkos 30 odsto manjem ovogodišnjem prometu u Gradskoj luci u Herceg Novom, nautičari je jako vole.

Kameni pristan iz doba Austrogarske čini sklad sa tvrđavom Forte Mare, ali ne i sa bukom iz obližnjih lokala. Osim toga sve je jača konkurencija među marinama u Boki. Zato u gradskoj upravi smatraju da se mora poboljašati kvalitet i proširiti usluge Luke, odnosno da bi ona mogla postati međunarodna luka za prihvat kruzera.
Sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, Mladen Kadić, smatra da skoro potpuno odsustvo zarade od nautičkog turizma nije u skladu sa geografskim prostorom i ekonomskim životom grada.
– Vrlo mali broj plovila koje borave u luci predstavlja gotovo nebitnu stavku za budžet i život grada, što je nepojmljivo. Od Gradske luke potrebno je napraviti marinu za prihvat 200 do 250 jahti, a mulo produžiti u dubinu zarad prihvata kruzera. Tim prije što u svim razgovorima koje imamo sa nautičarima, ali i ljudima koji se bave ovom oblašću, svaki ulazak kruzera u zaliv je na granici incidenta zbog komplikovanog prolaza velikih brodova kroz tjesnac – ističe Kadić.
On misli da Herceg Novi kao grad na ulazu u Boku ima šansu koja se ne smije propustiti, stoga je i značajna izrada PUP-a i Prostornog Plana Posebne namjene obalnog područja, koji će odrediti smjernice razvoja Herceg Novog do 2030. godine.
Ipak, Prostorni Plan Posebne namjene za obalno područje je strateški dokument koji radi Vlada Crne Gore i on ne predviđa novsku Luku kao međunardnu nego je ostavlja kao luku lokalnog karaktera. Nije predviđen ni ulazak Herceg Novog u energetski sektor. Stoga će iz Sekretarijata poslati primjedbe na prednacrt ovog dokumenta.
Biće uključena i javnost Herceg Novog, jer dokument treba da bude razvojni, a ne nikako da blokira razvoj, smatara Kadić.
Inače, kameno gradsko mulo, dugo 180 metara je 2005. godine, zajedničkim radom hercegnovske Opštine, JP Morsko dobro i Agencije za razvoj i izgradnju rekonstruisano. Predviđeno je za prihvat jahti i turističkih brodova do 60 metara dužine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code