I POSLIJE DEJA DEJO!?

I POSLIJE DEJA DEJO!?

171
0
Podijeli

Iako će predsjedniku opštine Herceg Novi Dejanu Mandiću sjutra po „sili zakona” isteći mandat, on će na toj funkciji ostati sve do izbora novog predsjednika, tačnije sve dok novi predsjednik ne položi zakletvu.

– To je jedino logično rješenje koje je zakonsko, sve ostalo su samo različita tumačenja i viđenja Zakona o lokalnoj samoupravi – saznaje Radio Jadran u Zajednici opština Crne Gore.
To nije prvi slučaj, da predsjendiku istekne mandat a da nije izabran novi, objašnjava naš sagovornik i tvrdi da od 24. aprila nikako ne može doći do bezvlašća u Novom, ili do nekog drugog rješenja. Jer, predsjednik Mandić nije odsutan da bi ga mijenjao neko od njegovih potpredsjednika.
Po automatizmu, kada njemu istekne mandat, to se isto dogodi i sa potpredsjednicima, tako da on nastavlja da obavlja svoju funkciju sve dok Skupština ne izabere novog predsjednika.
Od kako je 17. aprila prekinuta sjednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se izabere novi predsjednik, u političkoj i pravnoj javnosti je mnogo verzija o tome ko bi od sjutra mogao biti na čelu grada.
U Zakonu o lokalnoj samoupravi na koji se pojedine partije pozivaju kaže se u članu 67. ”kada predsjedniku opštine, u slučajevima utvrđenim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine”.
Naš sagovornik kaže, međutim, da se Zakoni pišu za ”idealne uslove i za one situacije koje se mogu predvidjeti”.
– Ova koja će od sjutra biti u vašem gradu je nepredviđena i nije problem trenutnog predsjednika nego Skupštine, koja u zakonskom roku nije izabrala predsjednika.
Potpredsjednik opštine, Milan Vajagić, koji bi prema nekim verzijama kao najstariji od pet potpredsjednika mogao zamjeniti Mandića, kaže za Radio Jadran, da za sada ništa zvanično ne zna, te da ga niko još nije tim povodom kontaktirao. Vajagić dodaje i da je moguće ako se Zakon tumači na taj način, da on preuzme funkciju predsjednika.
U članu 69. Zakona o lokalnoj smoupravi iz jula 2012. se navodi da ”opština ima jednog ili više potpredsjednika. Mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika opštine, ukoliko ovim zakonom nije drukčije određeno”.
”A, jeste prethodnim članom 67.” – tako da je to i moguće – smatara Vajagić.
Ipak, član 69. u nastavku potvrđuje stav našeg sagovornika iz Zajednice opština Crne Gore da ”potpredsjednik zamjenjuje predsjednika opštine u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti i vrši druge poslove koje mu predsjednik povjeri”.
“Što znači, s obzirom da predsjednik Mandić nije odsutan, nije ni spriječen da i dalje obavlja funkciju iz bilo kojih razloga, insistira naš sagovornik. Jer, primjera radi, ”kada Vladi istekne mandat, ona do konstituisanja nove Vlade obavlja sve svoje poslove redovno tako da je situacija vrlo jasna u ovom slučaju i nema mjesta za bilo kakve improvizacije”, izričiti su u Zajednici opština Crne Gore.
U svakom slučaju, sve će biti jasnije nakon sjutrašnjeg press-a kojeg je zakazao staro-novi predsjednik Dejan Mandić, koji liči i na oproštajni nakon dva mandata, koja su mu povjerili građani.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code